Bağdat'ta koalisyon bilmecesi sürüyor

Bağdat'ta koalisyon bilmecesi sürüyor

Irak'ta tartışmalı seçimlerin ardından ülkeyi yönetecek koalisyona dair arayışlar devam ediyor.

Genel seçimleri geride bırakan Iraklı siyasi partiler, parlamentoda güvenoyu alabilmek için koalisyon arayışlarını sürdürüyor. Ulusal Hikmet Koalisyonu lideri Ammar el-Hakim, önceki gün yaptığı çağrıda, kabinenin kurulması için ister belirli bir siyasi kimliğe sahip olsun isterse bağımsızlardan seçilsin bu kişilerin “uzman teknotratlardan” oluşmasını talep etti. Hakim, “Ulusal çoğunluğun” siyasetteki tıkanıklığı gidermek için gerçekçi çözümlerden yana olduğunun da altını çizdi.

Hakim’in açıklaması, Vataniyye Koalisyonu lideri İyad Allavi’nin geçtiğimiz günlerde Irak’ta yeni hükümetin kurulmasını hızlandırmak için taraflara yaptığı geniş katılımlı ulusal toplantı çağrısının ardından geldi.

Alman Haber Ajansı’nın (DPA) haberine göre, Vataniyye Koalisyonu önceki gün yaptığı basın açıklamasında, “Başbakanın yaptığı çağrıya karşılık olarak Kürt kardeşlerimizin de katılımıyla geniş kapsamlı ulusal toplantının yapılması gerektiğinin altını çiziyoruz. Ayrıca Mukteda es-Sadr’ın ulusal birliği sağlama yolundaki girişimlerini ve çabalarını değerli bulduğumuzu ifade etmek isteriz” ifadelerini kullandı.

Irak Başbakanı Haydar el Abadi, Ramazan Bayramı öncesi yaptığı açıklamada, parlamentonun daveti üzerine yeni hükümetin kurulmasını hızlandırmak için gerekli anayasal tedbirlerin alınmasını sağlamak ve fikir alışverişinde bulunmak için ulusal bir konferans yapılması çağrısında bulunmuştu.

Ulusal Hikmet Koalisyonu yöneticilerinden Muhammed Cemil el-Miyahi, Hakim’in kullandığı “Ulusal Çoğunluk” ifadesinin ne anlama geldiğini Şarku’l Avsat’a yorumlarken, “Bu, en büyük grubu temsil edecek geniş bir koalisyon anlamına geliyor. Bu ifade, Irak’ın farklı bileşenlerini içine alan; Arap, Kürt, Şii ve Sünni kesimlerin hükümeti kurması anlamına gelir. Aynı bileşenlerin olduğu koalisyonların ise muhalefette durmasını öngörüyor” dedi.

“Irak’ta 12 büyük koalisyon bulunuyor”

Miyahi, “Bugün Irak’ın farklı katmanları temsil eden yaklaşık 12 büyük koalisyon bulunuyor. Ancak bizler hepsinin hükümette yer almasını istemiyoruz. Bu sayının yarısının ve farklı bileşenlerin hükümette bulunması yeterlidir. Geri kalan diğer yarısı da muhalefette durur” dedi.

Sairun ve Fetih Koalisyonu görüşmeleri

Mukteda es-Sadr liderliğindeki Sairun Koalisyonu ile Hadi el-Amiri liderliğindeki Fetih Koalisyonu arasında yapılan ittifakı da yorumlayan Miyahi, “Şimdiye kadar ikisi arasında olup biten koalisyon değil, bir ittifaktır. Koalisyonun tarafları Ulusal Hikmet, Sairun ve Vataniyye’dir. Son seçimde 19 sandalye alan Ulusal Hikmet, seçimi kazanan Arap partileri arasında 6. sırada yer aldı” diye konuştu.

Hükümet-muhalefet tartışmaları

Nuri el Maliki Liderliğindeki Kanun Devleti ile Haydar el Abadi liderliğindeki koalisyonun, Sairun, Fetih ve Ulusal Hikmetin yer aldığı üçlü Şii koalisyonunu kendi bünyesine katma ihtimalini değerlendiren Miyahi, “Temelde 5 ana Şii oluşum bulunuyor. Hepsinin iktidarda olması gibi bir zorunluluk yok. Bunlardan 3’ü hükümette yer alır geriye kalan ikisi de muhalefette kalır. Sairun, Fetih ve Ulusal Hikmet üçlüsünün parlamentodaki çoğunluğu sağlayarak hükümete geçmesi, buna karşılık Kanun Devleti ile Nasır Koalisyonu’nun da muhalefette kalması bekleniyor” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.