Bahçeli PKK'ya bağlı grupların da silah bırakması gerektiğini söyledi

Bahçeli PKK'ya bağlı grupların da silah bırakması gerektiğini söyledi

SDG yönetimi Öcalan'ın 27 Şubat'ta yaptığı silah bırakma çağrısını memnuniyetle karşıladı ancak bunun kendi güçleri için geçerli olmadığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın müttefiki Devlet Bahçeli Pazar günü yaptığı açıklamada, Ankara ile yapılan tarihi ateşkes anlaşmasının bir parçası olarak PKK'ya bağlı "tüm gruplarının" da silahsızlanması gerektiğini söyledi.

PKK'nın hapisteki lideri Abdullah Öcalan geçtiğimiz ay grubuna dağılma ve Türkiye'ye karşı kırk yılı aşkın süredir devam eden silahlı isyana son verme çağrısında bulundu.

Ancak Ankara aynı zamanda nerede olurlarsa olsunlar tüm PKK savaşçılarının silahsızlandırılmasını istiyor, özellikle de ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri'ndekilerin -ki bu güçlerin büyük bir kısmı PKK'nın Suriye yapılanması PKK oluşuyor-.

SDG yönetimi Öcalan'ın 27 Şubat'ta yaptığı silah bırakma çağrısını memnuniyetle karşıladı ancak bunun kendi güçleri için geçerli olmadığını söyledi.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Devlet Bahçeli “PKK terör örgütü ve ona bağlı gruplar derhal ve önkoşulsuz olarak silah bırakmalıdır” dedi.

Öcalan'ın şiddeti reddetmesi halinde sürpriz bir barış jesti yapmayı teklif eden Bahçeli, Ankara ile PKK arasındaki görüşmelerin ana arabulucusu olarak görülüyor.

Bahçeli yaptığı açıklamada “YPG ve benzeri terörist grupların bu çağrıdan muaf olduklarını iddia etmeleri... örgütün liderliğiyle tamamen çelişmektedir” dedi.

PKK, 26 yıldır hapiste bulunan Öcalan'ın “saldırıya uğramadıkça hiçbir gücümüz silahlı operasyon yapmayacaktır” çağrısının ardından ateşkes ilan etmişti.

Türkiye 2016 yılından bu yana Suriye'nin kuzeyinde, güney sınırı boyunca stratejik bir tehdit olarak gördüğü PKK'yı hedef alan üç büyük askeri operasyon gerçekleştirdi.

Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği tarafından "terör örgütü" olarak tanımlanan PKK, 1984 yılından bu yana bir isyan hareketi yürütüyor.

Örgütün asıl amacı, Türkiye'nin 85 milyonluk nüfusunun yaklaşık yüzde 20'sini oluşturan Kürtler için bir "anavatan" kurmaktı.

Öcalan'ın 1999'da hapse atılmasından bu yana, 40,000'den fazla insanın hayatına mal olan savaşı sona erdirmek için farklı dönemlerde çeşitli girişimlerde bulunuldu.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.