Bakan Bilgin'den EYT açıklaması: Şu anki müracaatlar geçerli değil

Bakan Bilgin'den EYT açıklaması: Şu anki müracaatlar geçerli değil

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT düzenlemesinin ocakta Meclis'e sunulacağını söyledi.

(Fotoğraf: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı)

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili yasal düzenlemenin ocak ayı içinde Meclis'e sunulacağını duyurdu.

EYT sürecinin nasıl işleyeceğine değinen Bilgin, hazırlıklarda son aşamalara geçildiği, dosyaları birleştirme ve elektronik ortamda düzenlemelerin yapılması sonrasında düzenlemenin ocak ayında Meclis'e takdim edileceğini söyledi.

Öte yandan Bilgin, düzenlemenin yürürlüğe girme tarihi noktasında meclisteki çalışmalara bağlı olarak ilan edilebileceğini belirtti.

"Türkiye'de ortalama bir emeklinin en az üç çalışan tarafından emeklilik primleriyle finanse edilmesi lazım. Rasyonel olan bu. Buna aktif-pasif dengesi diyoruz" ifadelerini kullanan Bilgin, oranın 3'ün altına indiğinde "tehlikenin baş gösterdiğini" dile getirdi.

Bilgin, "Bugün bizim aktif-pasif oranımız 2,1. Bu düzenlemeyle, yani yaş sınırını kaldırarak biz bunu 1,7'ye falan düşürebiliriz. Fakat burada sorun şu: Bu sorunun çözülmesi için daha fazla kayıt içi istihdamın olması lazım. İstihdamı ne kadar artırabilirsek bu oranı yukarı çıkarabiliriz" ifadelerini kullandı.

Bakan Bilgin, "Şu anda emeklilikte yaşa takılanların yaş ortalaması 49,9. Yani artık 38 yaşında 42 yaşında, 43 yaşında falan kimseyi emekli etmiyoruz. Yani bu hemen emekli olacak 2,25 milyonun ağırlıklı ortalaması zaten 50 yaşın üzerinde... Zaten yaşlı ve prim gün sayısını fazlasıyla ödemiş insanlar bu düzenlemeden istifade edecekler. Dolayısıyla Türkiye'nin bunu yapması açısından doğru bir zamandayız" diye konuştu.

Başvurular e-Devlet'ten yapılacak

EYT düzenlemesine ilişkin başvuruların e-Devlet üzerinden yapılacağını belirten Bilgin "EYT ile ilgili henüz yasalaşma süreci gerçekleşmediği için şu an yaptıkları müracaatlar geçerli değil. Yasal süreç tamamlanıp tanımlandıktan sonra yurttaşlarımız SGK'ye başvurularını yapacak. Bunu da e-Devlet üzerinden çok kolay bir şekilde gerçekleştirebilecekler. Bunun için de gerekli bütün hazırlıklar yapılıyor." dedi.

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.