Bakan Nebati: Merkez Bankası brüt rezervi 126 milyar dolar

Bakan Nebati: Merkez Bankası brüt rezervi 126 milyar dolar

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Merkez Bankası'nın brüt rezervinin 126 milyar dolar olduğunu söyledi:

TBMM Genel Kurulunda, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve bakanlığa bağlı kuruluşlarının 2022 yılı bütçelerinin görüşmelerinde Genel Kurul çalışmalarına katılan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, burada yaptığı konuşmada Merkez Bankası'nın brüt rezervinin 126 milyar dolar olduğunu söyledi:

"Finansal kesim dışındaki firmaların net dış yükümlülükleri, 2017 yılından bu yana 65,5 milyar dolar azalmıştır. Döviz pozisyon açığına sahip reel sektör firmalarının önemli bir kısmının büyük ölçekli ve önemli ölçüde döviz gelirine sahip olması, kur riskine karşı doğal bir koruma sağlamaktadır. Rezervlerimiz artış eğilimindedir ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası brüt rezervi 126 milyar dolar seviyelerindedir.

Salgının etkilerinin devam ettiği bu dönemde bütçemizi mali disipline bağlı kalan bir yaklaşımla yönetiyor, vatandaşlarımızı, esnafımızı, reel sektörümüzü ve ihtiyaç duyulan tüm alanları destekliyoruz. Kovid-19 salgını ile mücadele kapsamında uyguladığımız tedbirlerin ekonomik büyüklüğü yaklaşık 718 milyar TL’ye ulaştı. Bu tutarın merkezi yönetim bütçesi ve İşsizlik Sigortası Fonu başta olmak üzere çeşitli fonlardan karşılanan kısmı yaklaşık 190 milyar liradır. Yıl sonuna kadar bu desteklerin 205 milyar liraya, yani milli gelirin yüzde 4’üne ulaşmasını bekliyoruz"

Bakan Nebati, 2022 yılı için asgari ücrette herkesin beklentilerini karşılayacak bir artış yapmayı planladıklarını söyledi.

Nebati, 2002 Aralık ile 2021 Kasım döneminde gerçekleşen enflasyon yüzde 587,5 iken en düşük memur maaşının yüzde 1145 oranında, ortalama memur maaşının yüzde 913, en düşük SSK emekli aylığının yüzde 921, en düşük tarım Bağ-Kur emekli aylığının yüzde 2 bin 738, en düşük esnaf Bağ-Kur emekli aylığının yüzde 1480, en düşük memur emekli aylığının yüzde 770, net asgari ücretin ise yüzde 1434 oranında artış gösterdiğini aktardı.

2022 yılında da Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Anlaşma Protokolü ile işçilerin, toplu sözleşme uyarınca da memurların maaşlarında artışlar yapılacağının altını çizen Nebati, "Asgari ücrete ilişkin de görüşmeler devam etmekte olup 2022 yılı için asgari ücrette herkesin beklentilerini karşılayacak bir artış yapmayı planlıyoruz." dedi.

facebanner.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.