Bakan Selçuk: 20 bin öğretmen atanacak

Bakan Selçuk: 20 bin öğretmen atanacak

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 15 Ekim'de bir vizyon belgesi açıklayacaklarını söyledi ve "bu belge bizim yol haritamızı ortaya koyacak" dedi. Bakan Selçuk ayrıca, 20 bin öğretmenin daha atanacağını açıkladı.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, yeni eğitim ve öğretim yılının başlaması dolayısıyla TRT Haber'de katıldığı canlı yayında soruları yanıtladı.

Eğitimin, toplumsal mutabakat olmadan yapılacak bir iş olmadığını dile getiren Selçuk, "Çünkü bu bir millet ödevi. Millet ödevi olduğu için herkesin ortak paydasına dikkat etmek gerekiyor. Bu yönden de aslında bir avantaj diye bakıyorum bu desteğe." değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Selçuk, 15 Ekim'de bir vizyon belgesi açıklayacaklarını hatırlatarak, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu belge, bizim yol haritamızı da ortaya koyacak. İstiyorum ki arkadaşlarımla beraber, 3 yıl içinde her sene ne yapmayı planlıyoruz, bunu çok net, şeffaf, hesap verebilir bir şekilde ortaya koyalım. Hiç kimse huzursuz olmasın, bu ülkede ne olacağını görsünler. Bizim ne yapmak istediğimizi ifade edelim. Neyi yapıp, neyi yapamadığımızı da bu ifadelerimize bağlı olarak görelim.

İki ay bir haftadır, birçok kişi icraat bekliyor. 'Artık bir şey yapması lazım Ziya hocanın' diyorlar. Sosyal medyada özellikle bunu fark ediyorum. Ben bir bilim insanıyım, veriyi görmeden bir planlama yapmam. Sahayı görmem lazım ve bütün sistemi kabaca analiz etmemiz lazım. Bunu yapmadan 'akşam düşündüm, sabah şunu yapayım' meselesi değil bu. Onun için 15 Ekim'e kadar biraz sabretsin insanlar."

Bakan Selçuk, bilerek hemen acil icraatlara geçmemeyi tercih ettiğini belirterek, "Çünkü eğitim gerçekten çok uzun soluklu bir iş. 1970'lerden beri yaşadığımız sorunlar var. Bu sorunları bir ayın içinde bir icraatla yeniden tanzim etmek doğru değil. Bu, uzun soluklu bir iş. Biz, bir maraton koşuyoruz." dedi.

Öğretmen adaylarının eğitimine düzenleme

Gelecek ay açıklanması planlanan vizyon belgesine değinen Bakan Selçuk, şunları söyledi:

"Büyük projeden kastım şu; eğitim bir sistem, hatta uluslararası, aynı zamanda ulusal bir sistem. Bu sistemin bileşenleri var, alt sistemleri var. Alt sistemlerin tümünün, birlikte dönüştürülmesi söz konusu. Bu alt sistemlerden birinde, küçük bir değişiklik yaparsak, sistemin diğer bütün bileşenleri bundan etkileniyor. O yüzden bizim yapacağımız değişiklik, sistemin bütün bileşenlerini birlikte düzenlemeye çalışan bir değişiklik."

Selçuk, öğretmen eğitiminde YÖK ile beraber tarihi bir adım atma fırsatı bulacaklarını, orta öğretimden yüksek öğretime geçişle ilgili çok ciddi düzenlemeler planladıklarını, bu planlamaların tamamının araştırmalara dayalı olduğunu belirtti.

"Karma eğitim tartışması"

Karma eğitim tartışmasıyla ilgili görüşü sorulan Selçuk, mahkeme kararı gereği karma eğitim ibaresinin yönetmelikten çıkarıldığını anlatarak, şöyle devam etti:

"Bu buradan çıkınca Türkiye birden bire alevleniyor. Muhalefet ihtiyacı olan insanlar da burada müthiş bir araç bulup bunun üzerinden konuyu köpürtüyorlar. Yasada var olan bir şey ve bizim de şu an uymakla mükellef olduğumuz ve desteklediğimiz bir metin var ortada. Bu metin orada dururken bir alt metin olan yönetmelikte böyle bir ifade mahkeme tarafından istendiği için kaldırıldığında bu kaldırılmış olmuyor. Zaten önemli olan yasadır, yönetmelik değildir. Bizim ne böyle bir derdimiz var, ne bir programımız var, ne bir hedefimiz var. Lütfen insanlar dedikoduyla hareket etmesinler, çok net olarak bunu ifade etmiş olalım."

"Aralık sonunda 20 bin öğretmen daha atanacak"

Selçuk, öğretmen atamalarıyla ilgili olarak şöyle konuştu:

"Bütçede bir tasarruf dönemindeyiz ve bu sene aslında 2018 için planlanan öğretmen sayısı 20 bin ile sınırlıydı, sonradan 5 bin atama daha gerçekleşti, ücretli öğretmenlerin kadroya alınmasıyla ilgili ve benim göreve geldikten sonra Sayın Cumhurbaşkanımızdan, 'Öğretmen arkadaşlarımın beklentilerinin farkındayım, onlar benim için hayattan bir şey bekleyen insanlar. Onlar bir istatistik değiller, onlar insan ve umutları, beklentileri var. Biliyorum ekonomik olarak da tasarruf dönemindeyiz ama bir 20 bin kadro daha.' şeklinde istirhamım oldu ve inanın ikinci cümleyi kurmadan bu 20 bin kadro daha alındı, aralık sonunda da bu yapılacak. Meclis'in açılmasını bekliyoruz. Şu an yapamamamızın nedeni bu kanuni bir düzenleme gerektirdiği için Meclis'in açılmasını bekliyoruz. Aralık sonunda 20 bin öğretmen daha atanacak."
 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.