"Bangladeş, Arakanlı sığınmacıların okullarını kapatıyor"

"Bangladeş, Arakanlı sığınmacıların okullarını kapatıyor"

İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne konuşan dört Arakanlı öğretmen, Bangladeş yönetiminin Arakanlı sığınmacıların eğitim gördüğü okulları kapattığını söyledi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne konuşan dört Arakanlı öğretmen, Bangladeş yönetiminin Arakanlı sığınmacıların eğitim gördüğü okulları kapattığını söyledi.

Okulların kapatılmasıyla ilgili Bangladeş yönetiminin herhangi bir açıklamada bulunmadığını belirten öğretmenler binlerce çocuğun eğitimden uzak kalmasından endişeli.

İnsan Hakları İzleme Örgütü tarafından yapılan çağrıda, okulların kapatılmasının devam etmesi durumunda yaklaşık 30 bin çocuğun eğitimden mahrum kalacağı ifade edildi.

Bangladeş yönetimi 2017 yılında Myanmar yönetimi güçleri ve Budist çeteler tarafından soykırıma uğrayan Müslüman Rohngyaları ülkeye kabul etmek zorunda kalmış ve zorlu yaşam şartları altında tel örgülerle çevrili kamplarda yaşamaya mahkum etmişti.

Ancak zaman içerisinde Bagladeş yönetimi Myanmar'dan gelen sığınmacıların kendileri için "güvenlik sorunu" teşkil edeceğini öne süren açıklamalarda bulunmuştu. Bu da akıllara Bangladeş'in sığınmacıları Myanmar'a geri iade edebilme ihtimalini getirmişti.

Bangladeş yönetimi 2017 öncesinde bölgede yaşanan ve Rohingyaların hedef alındığı etnik saldırılarda Myanmar'dan kaçan bu insanları ülkelerine geri göndermişti.

Kararla hangi okullar kapatılıyor?

Söz konusu karar, 13 Aralık 2021'de Bangladeş'te 400 bin kadar okul çağındaki çocuğun barındığı sığınmacı kamplarındaki eğitim politikalarından sorumlu Mülteci Boşaltma ve Geri Dönüş Komiserliği tarafından alındı.

19 maddelik karar ile uluslararası bağışçılarca fonlanan insani grupların desteğiyle barınaklarda yürütülen Bangladeş hükümetinin onayladığı yaygın eğitim faaliyetleri veren "evde eğitim merkezleri" kapatıldı. Bu merkezlerde yaklaşık 22 bin Arakanlı çocuğun kayıtlı olduğu bildiriliyor.

Birleşmiş Milletler'in mültecilerle ilgili birimi UNHCR'ın verilerine göre 92 bin öğrenci, bambudan yapılma tek katlı "öğrenme merkezlerinde" Bangladeş hükümetince onaylı yaygın eğitim dersleri alıyor. Günde üç sefer yapılan dersler sadece ikişer saattten oluşuyor.

Söz konusu kararla ayrıca bütün özel öğrenme merkezleri de kapatıldı. Bu merkezler Arakanlı öğretmen gönüllüleri tarafından kurulan toplum okullarını kapsıyor. 10 bin çocuğun kayıtlı olduğu bu okullarda Bangladeş hükümetinin onayı olmayan Myanmar müfredatı okutuluyor.

Kaynak: Mepa News, Euronews

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.