Bangladeş, Pakistan ve Hindistan dünyanın en kötü havasına sahip

Bangladeş, Pakistan ve Hindistan dünyanın en kötü havasına sahip

Sadece Avustralya, Estonya, Finlandiya, Grenada, İzlanda, Mauritius ve Yeni Zelanda 2023 yılında DSÖ standartlarını karşılayabildi.

Salı günü yayınlanan verilere göre, Bangladeş ve Hindistan'ın Çad ve İran'ın yerini aldığı 2023 yılında Pakistan, Dünya Sağlık Örgütü tarafından tavsiye edilen seviyenin yaklaşık 15 katı partikül madde ile dünyanın en kirli üç ülkesinden biri olmaya devam etti.

Akciğerlere zarar veren küçük hava partikülleri olan PM2.5'in ortalama konsantrasyonları 2023 yılında Bangladeş'te metreküp başına 79.9 mikrograma, Pakistan'da ise 73.7 mikrograma ulaştı. DSÖ bu değerin 5 mikrogramdan fazla olmamasını tavsiye ediyor.

İsviçreli bir hava izleme kuruluşu olan IQAir'in Hava Kalitesi Bilim Müdürü Christi Chester Schroeder, "(Güney Asya'daki) iklim koşulları ve coğrafya nedeniyle, PM2.5 konsantrasyonları hızla yükseliyor çünkü kirliliğin gidecek hiçbir yeri yok" dedi.

"Buna bir de tarımsal uygulamalar, sanayi ve nüfus yoğunluğu gibi faktörler ekleniyor" diye ekledi.

"Ne yazık ki, durum iyiye gitmeden önce daha da kötüleşecek gibi görünüyor."

2022 yılında Bangladeş en kötü hava kalitesine sahip beşinci ülke olurken, Hindistan sekizinci sırada yer aldı.

Dakka'daki Kuzey Güney Üniversitesi'nde hava kirliliği uzmanı olan Firoz Han, Bangladeş'teki erken ölümlerin yaklaşık yüzde 20'sinin hava kirliliğine bağlı olduğunu ve ilgili sağlık masraflarının ülkenin GSYİH'sinin yüzde 4 ila 5'ine denk geldiğini söyledi.

Hindistan'da da kirlilik geçen yıl artmış ve PM2.5 seviyeleri DSÖ standardının yaklaşık 11 kat üzerine çıkmıştır. Hindistan'ın Yeni Delhi kenti 92.7 mikrogram ile en kötü performans gösteren başkent oldu.

Çin'de de PM2.5, art arda beş yıllık düşüşün ardından geçen yıl yüzde 6.3 artışla 32.5 mikrograma yükseldi.

Sadece Avustralya, Estonya, Finlandiya, Grenada, İzlanda, Mauritius ve Yeni Zelanda 2023 yılında DSÖ standartlarını karşılayabildi.

IQAir raporu 134 ülke ve bölgedeki 30.000'den fazla izleme istasyonundan elde edilen verilere dayanmaktadır.

2022'de dünyanın en kirli ülkesi olan Çad, veri sorunları nedeniyle 2023 listesinden çıkarıldı. İran ve Sudan da aynı şekilde 2023 listesinden çıkarıldı.

Chicago Üniversitesi Enerji Politikası Enstitüsü Hava Kalitesi Yaşam Endeksi Direktörü Christa Hasenkopf, ülkelerin yüzde 39'unda hava kalitesinin izlenmediğini söyledi.

Hasenkopf, "Büyük potansiyel faydaları ve nispeten düşük maliyeti göz önüne alındığında, özellikle hava kirliliğinin sağlık yükünün en fazla olduğu yerlerde, bu veri açıklarını kapatmak için kaynakların dağıtılmasına yönelik organize bir küresel çabaya sahip olmamamız şaşırtıcı" dedi.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.