Bangladeş ve Myanmar arasında 'Arakanlıların geri dönüşü' anlaşması

Bangladeş ve Myanmar arasında 'Arakanlıların geri dönüşü' anlaşması

Bangladeş ve Myanmar yönetimleri, yüz binlerce Arakanlı Müslüman sığınmacının Kasım ayından itibaren ülkelerine geri dönmeleri için işlemlerin başlatılması üzerine anlaşma sağladı.

Bangladeş ve Myanmar yüz binlerce Arakanlı Müslüman sığınmacının kasım ayı başından itibaren ülkelerine geri dönmeleri için işlemlerin başlaması üzerinde anlaştı.

Sığınmacılara ev sahipliği yapan Bangladeş ile Budist nüfusu yoğun Myanmar arasındaki anlaşma Birleşmiş Milletler'in (BM) Rohingyalı Müslümanlara soy kırım yapıldığını belirten raporu yayınlandıktan birkaç gün sonrası geldi. Geçtiğimiz çarşamba günü BM'nin Myanmar'daki araştırmalarını yürüten müfettiş Marzuki Darusman, bu ülkede kalan Rohingyalı Müslümanlara "soykırım uygulamasının devam ettiğini" açıkladı.

Geçtiğimiz yılın ağustos ayında 700 binden fazla Rohingyalı Müslüman Myanmar ordusunun saldırıları sonrası ülkenin batısında, yaşadıkları bölgeyi terk ederek Bangladeş'e sığındı.

Myanmar ve Bangladeş geçtiğimiz yıl kasım ayında "yeniden vatana kazandırma" anlaşmasına varmış ancak Rohingyalı Müslümanların dönüşü hiçbir zaman başlamamıştı.

"İsteklerimiz yerine getirilmeden nasıl geri dönelim?"

Myanmar yönetiminin ülkede yaşayan Rohingyalılara vatandaşlık vermemesi iki taraf arasındaki sorunların başında geliyor. Rohingyalıların büyük bir kısmı "vatansız" olarak yaşıyor. Bangladeş'in güneyine sığınan Rohingyalı lider Mohib Ullah, konuyla ilgili "Bazı isteklerimiz var ve bunlarla ilgili Myanmar yönetimi hiçbir şey yapmadı." şeklinde konuştu.

Ullah, "Vatandaşlık hakkımız ne olacak? Kendi topraklarımıza dönme, evlerimize geri dönme isteğimiz ne olacak?" dedi.

BM Ağustos ayında yayınladığı raporunda Myanmarlı generallerin soy kırım suçu işlediğini söyleyerek yargılanmaları gerektiğini duyurmuştu.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.