Başağa'nın blokaj hamlesi sonrası Libya'da petrol üretimi düşüyor

Başağa'nın blokaj hamlesi sonrası Libya'da petrol üretimi düşüyor

Libya genelinde süren protestolar, blokajlar ve silahlı saldırılar, ülkedeki petrol üretiminden elde edilen geliri olumsuz etkiliyor.

Libya genelinde süren protestolar, blokajlar ve silahlı saldırılar, ülkedeki petrol üretiminden elde edilen geliri olumsuz etkiliyor.

Libya Ulusal Petrol Kurumu (NOC), Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ve Tobruk Temsilciler Meclisi Başbakanı Fethi Başağa arasındaki anlaşmazlıklar sebebiyle bir ay kapalı kalan üretim tesislerinde elde edilen petrol gelirinin %35 düştüğünü açıkladı.

NOC ayrıca, protestolar, blokajlar ve silahlı saldırılar nedeniyle ülkedeki büyük üretim tesislerini askıya almıştı. Geçtiğimiz günlerde Hariga limanından İngiltere'ye bir milyon varil ham petrol taşıyan İngiliz tankeri saldırıya uğramıştı.

Ülkenin doğusunda silahlı Libya Ulusal Ordusu güçlerinin lideri olan Halife Hafter, Libya hükümetinin elde ettiği gelirleri kesmek amacıyla kontrol ettiği bölgelerdeki petrol sahaları ve tesislerini Ocak 2020'de kapatma kararı vermişti. O günden bu yana, ham petrol üretiminde en düşük noktalara gelindi.

Öte yandan Libya’nın doğusundaki Tobruk kentinde bulunan Temsilciler Meclisi tarafından şubat ayında Başbakan seçilen Fethi Başağa'yı destekleyen güçler, Dibeybe'nin istifa etmesi için birçok üretim tesisini kapatmaya girişmişti.

Son blokaj ise Başağa güçlerince, NOC'un 8 milyar dolar değerindeki petrol gelirini Dibeybe hükümetine aktarmayı kabul etmesi sonrasında gerçekleştirildi.

Petrol ve Gaz Bakanı Muhammed Aou AFP'ye verdiği demeçte, ablukanın ilk günlerinde üretimin günde yaklaşık 600 bin varil düştüğünü söyledi.

Aou'nun tahminine göre ablukanın Libya ekonomisine günlük 60 milyon dolara mal olduğu belirtiliyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.