Başbakan Yıldırım'dan AP'ye sert tepki: Karar yok hükmünde

Başbakan Yıldırım'dan AP'ye sert tepki: Karar yok hükmünde

AP'nin Türkiye ile AB arasında yürütülen müzakerelerinin dondurulmasını öngören kararına hükümetten sert tepki geldi.

Avrupa Parlamentosu'nda yapılan oylamada AB'nin Türkiye ile üyelik müzakerelerini dondurmasının talep edildiği karar metninin Avrupalı parlamenterlerin büyük çoğunluğunun onayıyla kabul edilmesine Türkiye'nin tepkisi sert oldu.

Başbakan Binali Yıldırım ise oylama hakkında "Bu kararın bizim açımızdan hiçbir önemi yok. Avrupa Birliği ile ilişkiler, zaten öyle aman aman, çok sıkı fıkı ilişkiler değil, ite kaka giden, kerhen yürüyen bir ilişkidir. Avrupa Birliği şunu anlamalı; Avrupa, gelecek vizyonunu Türkiye ile beraber mi şekillendirecek yoksa Türkiyesiz mi şekillendirecek, buna karar vermeli." ifadelerini kullandı.

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada AP'nin kararını "popülist, dar görüşlü, hayal kırıklığına uğratıcı ve zarar verici" sözleriyle değerlendirdi. 

AP'ye 'vizyonsuz karar' eleştirisi

Konuyla ilgili ilk açıklamayı yapan AB Bakanı Ömer Çelik, Avrupa Parlamentosu'nun kararını "yok hükmünde" saydıklarını belirterek, "Böyle bir günde AP’nin vizyonsuz kararı hakkında değerlendirme yapmak istemezdim. AP’nin bugün aldığı karar hiçbir hukuki bağlayıcılığı olmayan bir karardır" diye konuştu. 

Karar tasarısında neler var?

Avrupa Parlamentosu'nda yapılan oylamada AB'nin Türkiye ile üyelik müzakerelerini dondurmasını talep eden metne  751 sandalyeli parlamentoda 479 parlamenter onay verdi. Metne 37 parlamenter "ret" oyu kullanırken, 107 parlamenter de çekimser kaldı.

Metne göre, müzakerelerin dondurulması, mevcut görüşmelerin durdurulması, yeni fasıl açılmaması ve AB-Türkiye müzakerelerinde yeni girişim başlatılmaması olarak değerlendiriliyor. Ayrıca, "OHAL uygulaması kapsamında alınan orantısız önlemler" kaldırıldığında durumun yeniden gözden geçirileceğine dikkat çekiliyor. Metinde idam cezasının yürürlüğe girmesinin Türkiye'nin AB katılım sürecinin "resmi biçimde askıya alınması" anlamına geleceği"nin de altı çiziliyor. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.