Basın kartı yönetmeliği değişti

Basın kartı yönetmeliği değişti

Türkiye'de basın kartlarına ilişkin yönetmelik değişti. Artık milli güvenlik ve kamu düzenine aykırı davranışlarda bulunanların kartı iptal edilebilecek.

Basın Kartı Yönetmeliği’nde değişiklik öngören Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yayımlanan yönetmeliğe göre basın kartı alabilmek için ek koşullar getirildi.

Basın kartı almak isteyenlerin terörle mücadele suçlarından, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, milli savunmaya karşı suçlar ile devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk suçlarından hüküm giymemiş olması şartı aranacak.

Yönetmelikte basın kartlarının iptal edilmesi şartlarına da bir madde daha eklendi. Buna göre artık milli güvenlik ya da kamu düzenine aykırı davranışlarda bulunanların sarı basın kartları derhal iptal edilebilecek.

Türkiye Gazeteciler Sendikası'ndan tepki

Türkiye Gazeteciler Sendikası yaptığı açıklamada yönetmelik değişikliğini eleştirdi. Sendika önce Basın Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün kapatılarak Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Teşkilatı’nın kurulduğunu, şimdi de Basın Kartı Yönetmeliği‘nin değiştirildiğini hatırlattı. Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) yeni yönetmelikle hem basın kartı alınmasının zorlaştırıldığını, hem de kartın iptal edilmesinin kolaylaştırıldığını vurguladı.

"Kartın değeri düştü"

Yine yeni yönetmelikle sarı basın kartının "değerinin düştüğünü" belirten Durmuş, "Eskiden bakanlıklarda sadece basın müşavirleri sarı basın kartı alabiliyordu. Şu an bakanın istediği bütün personel alabiliyor. Yani örneğin Tarım Bakanlığı 200 personeline sarı basın kartı alabilecek. Gazetecilik yapmayanlar da sarı basın kartı alabilecek" dedi. 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.