Başörtüsü sebebiyle üniversiteden atılan öğrenciye tazminat kararı

Başörtüsü sebebiyle üniversiteden atılan öğrenciye tazminat kararı

Anayasa Mahkemesi (AYM), 28 Şubat döneminde başörtüsü yasağına uymadığı gerekçesiyle Boğaziçi Üniversitesi'nden atılan ve o dönem aldığı bursu iade etmek zorunda kalan Sara Akgül'ün, din özgürlüğünün ve eğitim hakkının ihlal edildiğine hükmetti.

Anayasa Mahkemesi (AYM) 28 Şubat döneminde başörtüsü yasağından dolayı Boğaziçi Üniversitesi’nden ilişiği kesilen Sara Akgül’ün almış olduğu Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bursunu iade etmek zorunda kalmasının din özgürlüğünü ve eğitim hakkını ihlal ettiğine hükmederek 20 bin TL tazminat ödenmesine karar verdi. AYM öğrencinin başörtüsü yasağı nedeniyle derslere devam edemediğini ve bundan dolayı devamsızlıktan kaydının silindiğini tespit etti.

AYM’nin Salı günü Resmi Gazete’de yayımlanan kararında “din özgürlüğünü ihlal ettiğine dair şikayetinin zaman bakımından yetkisi içinde kaldığı sonucuna varması” bu kararın benzer 28 Şubat mağdurları için emsal olup olmayacağı sorusunu gündeme getirdi. Boğaziçi Üniversitesi’nin başörtüsü yasağını inkar etmesine rağmen AYM üniversitenin bu dönemdeki yazılı karar ve uygulamalarında yasağı tespit etti.

1982 doğumlu Sara Akgül 2000 yılında Boğaziçi Fen Bilgisi Öğretmenliği bölümünü kayıt yaptırdı. Öğrenci 2000-2005 yılları arasında MEB mecburi hizmet karşılığı burs aldı. Akgül bu bursu alabilmek için üniversiteye başladığı 2000 yılında bir taahhütname imzaladı ve belgedeki yükümlülükleri ihlal etmesi halinde MEB’in yapacağı bütün masrafları yasal faizleriyle birlikte ödemeyi kabul etti.

Polislerin yanında başının açılması istendi

Hazırlık sınıfını geçen ve bölüme devam eden Akgül bir süre sonra başörtüsü yasağı nedeniyle derslere devam edemedi. Bunun üzerine 2007 yılında dördüncü sınıf öğrencisi iken kaydını yenilemediği gerekçesiyle öğrencinin Boğaziçi Üniversitesi’nden ilişiği kesildi. Akgül AYM’ye başvurusunda 2004 yılından önce okuluna devam ederken herhangi bir sorunla karşılaşmadığı halde 2004 yılından sonra üniversite kapısında Çevik Kuvvet polisleri panzerlerinin bulunduğu bir ortamda kendisinden başını açmasının istediğini bildirdi. Öğrenci bu şartlarda başörtülü olarak derslere ve sınavlara girmesine izin verilmediğinden eğitimine devam edemediğini, devamsızlık sorunu oluştuğunu ve bu sebeple üniversiteden atıldığını kaydetti.

Mezun olduktan sonra MEB haciz çıkardı

Milli Eğitim Bakanlığı öğrencinin üniversiteden ilişiğinin kesilmesi nedeniyle 2000 yılında imzaladığı taahhüdün ihlal edildiği gerekçesiyle 2012 yılında 4 bin 972 liranın geri ödenmesini istedi. Sara Akgül mezun olduktan sonra gelen bu haberle şok oldu. Akgül hemen MEB’e itiraz etti ancak başvurusu reddedildi ve haciz tehdidinden dolayı ödemelere başlamak zorunda kaldı.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.