Batı Afrika ülkesi Gine Bissau'nun başkentinde gece boyunca silah sesleri duyuldu

Batı Afrika ülkesi Gine Bissau'nun başkentinde gece boyunca silah sesleri duyuldu

Çatışmanın neyden kaynaklandığı belirsizliğini koruyor.

Reuters ve AFP ajanslarının haberlerine göre, Gine Bissau'nun başkenti Bissau'da gece boyunca silah sesleri duyuldu ve sesler Cuma sabahına kadar devam etti.

Çatışmanın neyden kaynaklandığı belirsizliğini koruyor.

Bir haber kaynağı silah seslerinin ilk olarak gece yarısından sonra başkentin eteklerinde bir generalin yaşadığı Antula mahallesinde duyulduğunu söyledi.

Cuma sabahı mahalle sakinleri işe ve okula giderken sokaklarda askeri araçların dolaştığı görüldü. Silah sesleri hala duyulabiliyordu ancak gece boyunca olduğundan daha az sıklıktaydı. Başka bir kaynak başkanlık sarayından çok uzak olmayan bir noktadan silah seslerinin gelmeye devam ettiğini bildirdi.

AFP'nin askeri ve istihbarat kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, Ulusal Muhafızlar Maliye Bakanı Süleyman Seydi ve Hazine Bakanı Antonio Monteiro'yu polis gözaltısından kurtardı. İki isim Perşembe sabahı devlet hazinesindeki 10 milyon doların çalınmasıyla ilgili olarak sorgulanmak üzere gözaltına alınmıştı.

Gine Bissau'da 1974 yılında Portekiz'den bağımsızlığını kazanmasından bu yana en az 10 darbe ya da darbe girişimi gerçekleşti.

Senegal'in güneyindeki Batı Afrika ülkesinde seçilmiş sadece bir başkan tam dönemini tamamlayabildi.

Geçen yıl Şubat ayında Devlet Başkanı Umaro Sissoco Embalo'yu devirmeye yönelik başarısız bir girişim sırasında en az altı kişi hayatını kaybetti. O dönemde Embalo, olayın ordunun iktidarı ele geçirme planından ziyade hükümetin uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadelesiyle bağlantılı olduğunu öne sürmüştü.

Embalo, "Bu sadece bir darbe değildi. Başkanlık sarayının ağır silahlı adamlar tarafından kuşatılmasının ardından beş saat sürdüğü bildirilen silah seslerinin ardından cumhurbaşkanını, başbakanı ve tüm kabineyi öldürmeye yönelik bir girişimdi" demişti.

Batı Afrika son üç yıl içinde ikisi Mali'de, biri Gine'de, ikisi Burkina Faso'da ve biri de Gabon'da olmak üzere çok sayıda askeri kalkışmayla sarsıldı.

Sierra Leone hükümeti hafta sonu ordunun darbe girişimini geri püskürttü. Pazar günü başkent Freetown'da silahlı kişilerin askeri kışlalara, bir hapishaneye ve diğer yerlere saldırması sonucu 20'den fazla kişi öldü ve yaklaşık 2.200 mahkum serbest bırakıldı.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.