Batı, Rusya'yı Ukrayna'da tuzağa mı çekiyor?

Batı, Rusya'yı Ukrayna'da tuzağa mı çekiyor?

Batı'nın Rusya'nın Ukrayna'yı istila hazırlıkları karşısındaki tutumu, farklı değerlendirme ve tahminlere sebebiyet veriyor.

Batı'nın Rusya'nın Ukrayna'yı istila hazırlıkları karşısındaki tutumu, farklı değerlendirme ve tahminlere sebebiyet veriyor.

Özellikle Batı medyasında, Rusya'nın Batılı ülkelerce kasıtlı olarak mı Ukrayna'ya çekildiğine dair tartışmalar dikkat çekiyor. Rusya'ya Ukrayna'da Sovyetler Birliği'nin Afganistan tecrübesini tekrarlatmak ve Rusya'yı yıpratmak için bu tavrın takınılmış olabileceği iddia ediliyor.

"Sovyetler'in Afganistan'a çekildiği gibi"

Ukraynalı Yahudi kökenli ünlü ABD'li diplomat ve akademisyen Zbigniew Brzezinski (1928-2017) 1998'deki bir röportajında, Sovyetler Birliği'nin Vietnam Savaşı'na benzer bir savaş yaşayarak yıpranması gerektiğini düşündüklerini ve Sovyetler Birliği'ni Afganistan'da tuzağa çektiklerini iddia etmişti. 

Nisan 1978'de Afganistan'da Komünist bir darbeyle Sovyetler Birliği destekli gruplar iktidara gelmiş, bu darbenin arkasından iç savaş çıkmıştı. Brzezinski'nin de aktardığı gibi 3 Temmuz 1979'da ABD Başkanı Carter Afganistan'daki Komünizm karşıtlarına yardım kararını imzalamıştı.

Fakat o tarihlerde Sovyetler Birliği Afganistan'ı işgal edeceğinin sinyallerini açık biçimde vermesine rağmen, ABD önleyici yeterli açıklamalarda bulunmamış, bu durum Sovyetler Birliği'nin Aralık 1979'da Afganistan'ı iişgaliyle sonuçlanmıştı. 1989'a kadar süren işgal Sovyetler Birliği'ni çok yıpratarak 1991'de dağılmasında çok önemli rol oynamıştı.

"Rusya'ya Ukrayna tuzağı kuruluyor"

Bazı Batılı uzmanlar, Batı'nın Rusya'yı aynı şekilde tuzağa çektiğini iddia ediyor.

Bu iddialara göre Rusya Ukrayna'yı işgal ettiğinde Batı, Ukrayna devletine ve direnişe yoğun destekte bulunup Rus ordusunu yıpratacak. Ukrayna'yı işgali üzerine Rusya ağır yaptırımlarla karşılaşacak.

Fakat Ukrayna ile Afganistan arasındaki coğrafi, siyasi, kültürel farklar ve 1980'li yıllara oranla Batı'nın gücünün yıpranmışlığı bu analizlerin eleştirilmesine neden oluyor. Ukrayna oldukça düz ve askeri işgale müsait bir ülke olduğundan, Afganistan'ın aksine tarihte istilacı güçlerin her zaman kolaylıkla kat ettiği bir coğrafya olarak biliniyor.

Avrupa ülkeleri Rus doğalgazına bağımlılıkları nedeniyle hiçbir şartta Rusya'ya ileri derecede bir yaptırıma sıcak bakmıyor. ABD'nin tek taraflı bir yaptırımının ise mutlak olması halinde bile Rusya'ya caydırıcı bir tesirde bulunma gücü bulunmuyor.

Rusya'yı dağılmaya itebilecek tek yaptırım seçeneğinin ise, 1990'da Irak'a Kuveyt'i işgal ettiği için uygulanan, BM'nin tüm üyelerine dayattığı yaptırım gibi bir yaptırım olduğu ifade ediliyor. Fakat Rusya'nın BM'nin daimi üyesi olması ve veto hakkı bu yaptırım seçeneğini hukuken imkansızlaştırıyor.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgale girişmesi ve bunun üzerine Ukrayna'nın ülke çapında bir direnişe geçmesi durumunda, Avrupa'nın 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana en kanlı savaşlarından birinin yaşanabileceği tahmin ediliyor. 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'nın en kanlı savaşı ise Bosna Savaşı'ydı.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.