"Batı ülkeleri Mısır'da hiçbir şey olmamış gibi davranıyor"

"Batı ülkeleri Mısır'da hiçbir şey olmamış gibi davranıyor"

Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin, ailesi ve avukatlarıyla görüştürülmemesi tepki çekti.

New York'ta bir grup STK, Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin, ailesi ve avukatlarıyla görüştürülmemesini kınayarak uluslararası toplumu göreve çağırdı.

Uluslararası Eylem Merkezi'nde (International Action Center), "Mursi'nin konuşmasına izin verin" başlıklı panelde yayımlanan bildiride, "Başta BM olmak üzere uluslararası toplumun Mısır rejimine baskı yapmasını istiyoruz. Sağlık durumundan endişe ettiğimiz Cumhurbaşkanı Mursi'nin bir heyet tarafından sağlık kontrolünden geçirilmesini ve sonuçlarının kamuoyu ile paylaşılmasını talep ediyoruz." ifadelerine yer verildi.

Ayrıca bildiride, uluslararası toplumdan, uluslararası hukuk, Mısır yasaları ve insan hakları prensiplerine riayet etmeleri konusunda Mısır rejimine baskı yapmaları istendi.

AA'nın aktardığına göre, panele katılan Siyaset Bilimci ve Aktivist Norman G. Finkelstein ise Mısır'da Cumhurbaşkanı Mursi'nin darbeyle görevden alınmasının Gazze halkına olan etkileriyle ilgili değerlendirme yaptı.

"Mursi döneminde Gazze halkı nefes alabiliyordu." diyen Finkelstein, Refah Sınır Kapısı ile Sina Yarımadası'na çıkan tünellerin İsrail blokajı altında yaşayan Gazze halkının bir nebze olsun ihtiyaçlarını gidermelerine imkan sağladığını bildirdi.

İsrail'in, Hüsnü Mübarek ve Abdülfettah es-Sisi dönemlerinde yaptığı iki Gazze saldırısında binlerce kişinin öldüğünü anımsatan Finkelstein, Mursi döneminde Mısır'ın uyguladığı politikalar sayesinde İsrail'in Gazze'ye sınırlı bir baskın yapabildiğini ve görece az can kaybı yaşandığını söyledi.

Finkelstein, Mısır'daki darbeye uluslararası toplumun tepki vermemesine anlam veremediğini ifade ederek, "Kayıtlara göre en az 800 kişi öldürüldü ancak Batı dünyası hiçbir şey olmamış gibi davrandı." değerlendirmesinde bulundu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.