Batı'da enflasyon krizi

Batı'da enflasyon krizi

ABD, Almanya ve AB ülkeleri genelinde enflasyonun uzun yıllardır görülmemiş seviyelere ulaşması dolar ve euro için nasıl bir tehlike oluşturuyor?

Türkiye için geçmişte kronik bir sorun halinde olup son yıllarda yeniden beliren enflasyon sorununun 2021'de artık AB üyesi ülkeler ve ABD için de sorun haline geldiği gözlemleniyor.

ABD'de %6,2'ye yükselen enflasyon, son 32 yılın en yüksek oranı olarak dikkat çekiyor.

Almanya'da %4,5'e yükselen enflasyon oranının da son 29 yılın en yüksek oranı olduğu bildiriliyor.

Euro Bölgesi'nin ortalama enflasyonu da %4,1 gibi alışılan oranların oldukça üstünde bulunuyor.

Enflasyon neden artıyor?

Batılı ülkelerin geneline yayılan ve üstelik oranlarının daha da artması beklenen enflasyon sorununun nedenlerinin ne olduğuna dair uzmanlar çeşitli açıklamalarda bulunuyorlar.

En sık rastlanan açıklamalar koronavirüs pandemisi nedeniyle sarsılan tedarik zincirlerinin oluşturduğu ürün kıtlığı ve ekonomisi zora giren ülkelerin para basımını artırmasının enflasyonu artırdığı yönünde.

Fakat euro ve özellikle de dolar rezerv para olarak da kullanıldığından enflasyon sorunu Batı için fiyatların artmasından çok daha tehlikeli bir sonuç doğurma potansiyelinde görülüyor.

Euro ve doların enflasyon nedeniyle değer kaybetmesinin rezerv para olma imajlarını sarsmasının, diğer coğrafyalardaki yatırımcıların birikimlerini başka para birimlerine yönlendirmesi sonucunu doğurabileceği, bunun da özellikle ABD ekonomisi için zararlı kalıcı etkiler doğurabileceği belirtiliyor.

Kaynak: Mepa News

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.