Batı'dan İran'da Yatırım Çağrısı

Batı'dan İran'da Yatırım Çağrısı

Batılı ülkeler yaptırımların kalkmasının ardından İran ile iş bağlantıları kurmaları için özel şirketlere çağrıda bulundu.

Dört Batı ülkesi ve Avrupa Birliği, yaptırımların kaldırıldığı İran'da yatırım yapılması için çağrıda bulundu. ABD, Almanya, Fransa ve Büyük Britanya'nın dışişleri bakanları ile AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'nin buluşmasının ardından yapılan ortak açıklamada, yatırımcılara İran ile iş bağlantısı kurma imkanlarının araştırılması ve fırsatların değerlendirilmesi çağrısında bulunuldu.

Açıklamada İran'dan yatırım şartlarının iyileştirilmesi ve kara para aklama ile terörün finansmanıyla ilgili uluslararası standartlara uyulması istendi.

Dışişleri bakanlarının açıklamasında İran ile nükleer anlaşmaya varılıp dört ay önce yaptırımların kaldırılmasının özel sektöre geniş imkanlar yarattığı belirtildi. ABD'nin İran'a uyguladığı yaptırımların kısmen yürürlükte kakması nedeniyle bankalar ve özel şirketler İran ile iş bağlantısı kurmakta tereddüt ediyor.

Bir buçuk yıllık yoğun müzakerelerin ardından İran ile BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi ve Almanya arasında varılan anlaşma, İran'ın nükleer tesislerini denetime açıp atom bombası geliştirmemeyi taahhüt etmesi karşılığında ülkenin izolasyondan kurtarılmasını ve yaptırımların kaldırılmasını öngörüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.