"Batılı yetkililer Ukrayna'yı Rusya ile masaya oturmaya ikna etmeye çalışıyor"

"Batılı yetkililer Ukrayna'yı Rusya ile masaya oturmaya ikna etmeye çalışıyor"

Batılı yetkililer, ABD'nin 43,9 milyar dolar harcadığı Ukrayna'ya yardım akışını sürdürme konusunda endişeli.

Bir rapora göre Batılı yetkililer Ukrayna'ya Rusya ile barış müzakerelerini değerlendirmesini önerdi.

Business Insider'ın haberine göre, NBC News'e konuşan üst düzey bir ABD'li yetkili ve görüşmelere katılan eski bir üst düzey ABD'li yetkili, görüşmelerde Ukrayna'nın bir anlaşmaya varmak için nelerden vazgeçmesi gerektiğinin geniş bir şekilde ele alındığını söyledi.

Yetkililer bu görüşmelerin, ABD'li ve Avrupalı yetkililer arasında savaşın bir çıkmaza girdiği ve en uzun süre dayanabilenin kazanacağı yönündeki korkuların artması nedeniyle başladığını söyledi.

Ukrayna'nın uzun zamandır beklenen karşı saldırısı beş ay önce başladı ancak ABD ve Batılı ülkelerin tüm desteğini almasına karşın Ukrayna sahada önemli kazanımlar elde edemedi.

Batılı yetkililer, ABD'nin 43,9 milyar dolar harcadığı Ukrayna'ya yardım akışını sürdürme konusunda endişeli.

Biden yönetimi yetkilileri ayrıca Ukrayna'nın savaş için daha fazla asker toplamakta zorlandığı için kuvvetlerinin tükenmesinden endişe ediyor.

Yetkililer, Ukrayna'nın üç katı büyüklüğünde bir nüfusa sahip olan Rusya'nın ise cepheye gönderecek sonsuz sayıda askere sahip olduğunu belirtiyor.

Konuyla ilgili bilgi sahibi kaynakların NBC'ye verdiği bilgiye göre asker açığı Biden'ın en büyük endişelerinden biri.

Bir kaynak, "İnsan gücü şu anda ABD yönetiminin endişelerinin başında geliyor" dedi.

ABD ve müttefikleri Ukrayna'ya silah desteği sağlayabilir ancak "eğer bu silahları kullanacak yetkin güçleri yoksa bunun pek bir faydası olmaz" dediler.

Ne Rusya ne de Ukrayna kayıplarının sayısını teyit etmese de, Batılı uzmanların tahminlerine göre Rusya'nın yaklaşık 300,000, Ukrayna'nın ise yaklaşık 200,000 askeri öldü ya da yaralandı.

Cumartesi günü Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya ile barış görüşmeleri yapması için kendisine baskı yapıldığını reddetti.

Zelenskiy, "bugün ne AB ne de ABD liderlerinden hiç kimse Rusya ile oturup konuşmamız ve ona bir şeyler vermemiz için baskı yapmıyor ve bu olmayacak” dedi.

Dünyanın odak noktası Ukrayna'dan Filistin-İsrail savaşına kayıyor

Yetkililer, Ukrayna konusunda ortaya çıkan tartışmaların Batı'da değişen siyasi gelgitleri de yansıttığını, çünkü kamuoyunun dikkatinin Filistin-İsrail savaşına kaydığını ve bunun Kiev'e yardım sağlamayı zorlaştırabileceğinden endişe duyduklarını söyledi.

NBC'ye konuşan ABD'li bir yetkili, yönetimin Ukrayna'ya göndermek için yaklaşık 5 milyar doları kaldığını söyledi.

ABD'li yetkililere göre, Ukrayna'nın barış görüşmelerine başlamadan önce yılsonuna kadar vakti olduğu konusunda özel görüşmeler yapıldı.

NBC'nin haberine göre, Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson yaptığı açıklamada "Müzakerelerle ilgili her türlü karar Ukrayna'ya aittir” dedi ve ekledi: "Rus saldırganlığına karşı özgürlüklerini ve bağımsızlıklarını savunan Ukrayna'yı güçlü bir şekilde desteklemeye devam etmeye odaklanmış durumdayız."

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna ile müzakere etmeye istekli olup olmayacağı bile belli değil.

Yetkililer, Rusya Devlet Başkanı'nın "Batı'yı bekleyip" Ukrayna'ya olan desteğin azalmasını umuyor olabileceğini söyledi.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.