Baykar fabrikasında 'casusluk' endişesi

Baykar fabrikasında 'casusluk' endişesi

Şüphelinin ünlü Bayraktar TB2 ve Akıncı silahlı insansız hava araçlarıyla ilgili endüstriyel sırları çalmaya çalışan bir casus olduğu öne sürüldü. Ancak olaya basit bir hırsızlık gözüyle de bakılıyor.

Middle East Eye/Ragıp Soylu | Tercüme: Mepa News

Türk basınında yer alan haberlere göre, Türkiye'nin dünyaca ünlü insansız hava aracı üreticisi Baykar'da çalışan bir stajyer, Pazartesi günü şirketin İstanbul'daki tesislerinden ayrılırken dört adet sabit diski çalmak isterken yakalandı.

Yerel bir haber sitesi olan Patronlar Dünyası'nın Salı günkü haberinde, "Tesislerde çalışan bir mühendis, teknolojik sırların bulunduğu bir bilgisayarın içindeki sabit diski çıkarırken kendisini fark eden güvenlik personeli tarafından suçüstü yakalandı" denildi.

Şüphelinin ünlü Bayraktar TB2 ve Akıncı silahlı insansız hava araçlarıyla ilgili endüstriyel sırları çalmaya çalışan bir casus olduğu öne sürüldü.

DHA'nın Çarşamba günü bildirdiğine göre, İstanbul'daki mahkeme, şirketin deposundan dört adet sabit disk (SSD) çalmaya çalışan ve Ahmet C olarak adlandırılan 20 yaşındaki stajyeri tutukladı.

Habere göre son iki aydır şirkette çalışan Ahmet C, yetkililere sabit disklerin herhangi bir veri içerip içermediğini bilmediğini söyledi. Şüpheli polise, söz konusu materyalleri "satmak için" çaldığını söyledi.

Haberde, geçmiş yıllardaki asayiş kayıtları incelenen şüphelinin altı yıl önce bir kafeden dizüstü bilgisayar çalmaktan yargılandığı" ifade edildi.

Ayrıca Ahmet C'nin ailesi tarafından geçen yıl oğulları hakkında kayıp başvurusunda bulunulduğu da öğrenildi."

Emekli bir polis memuru ve güvenlik danışmanı olan Feramuz Erdin, olayla ilgili olarak kaleme aldığı yazısında, sabit diskleri çalmanın Baykar gibi yüksek teknoloji şirketlerinde uygulanan elektronik güvenlik protokollerini aşmak için etkili bir yol olabileceğini ifade etti.

Erdin, "Herhangi biri sistemden herhangi bir veriyi kopyalamaya çalışırsa, sistem buna izin vermeyecek ve bilgiler derhal ilgili yöneticilere gönderilecektir" diye yazdı.

Feramuz Erdin, "Bu tür yerlerde kullanılan birçok bilgisayarda USB ya da CD gibi kopyalama birimleri dahi bulunmuyor. Verilerin diğer yöntemlerle toplu olarak aktarılması imkanı sınırlı olduğundan geriye tek bir yöntem kalıyor: Verilerin depolandığı donanıma fiziksel olarak el koymak!" diyor.

Soruşturma hakkında bilgi sahibi bir kaynak olayın abartıldığını ve basit bir hırsızlık vakası olduğunu belirtti.

Kaynak, "Ancak bu olay şirkete güvenlik kontrollerinin ve protokollerinin ne kadar iyi işlediğini gösterdi," dedi. "Verilerin hiçbirini kopyalayamazsınız ama daha da önemlisi sabit diskleri de yerlerinden çıkaramazsınız."

Baykar, Bayraktar TB2 de dahil olmak üzere savaşta kendini kanıtlamış silahlı insansız hava araçlarıyla son yıllarda dünya çapında adından söz ettiriyor.

Şirket, NATO ülkeleri de dahil olmak üzere 1.2 milyar dolar değerinde ihracat gerçekleştirdi.

Baykar şu anda Kızılelma adında bir insansız savaş uçağı geliştiriyor.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
9 Yorum