Belarus'un nükleer silah planı yeniden gündemde

Belarus'un nükleer silah planı yeniden gündemde

Belarus Rusya'nın yakın müttefiki konumunda olan bir ülke.

TASS haber ajansının Cuma günü Belarus Savunma Bakanlığı'na dayandırarak verdiği habere göre Belarus'un yeni askeri doktrini, ülkede nükleer silahların konuşlandırılmasını stratejik caydırıcılık için zorunlu bir önlem olarak görüyor.

TASS, yeni askeri doktrinin aynı zamanda Minsk'in birkaç eski Sovyet cumhuriyetinden oluşan Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'ndeki (CSTO) müttefiklerine veya Belarus ve Rusya Birlik Devleti'ne karşı herhangi bir silahlı saldırı durumunda Belarus ordusunun atacağı adımları da tanımladığını söyledi.

TASS'ın haberine göre Minsk aynı zamanda, "Belarus'a yönelik saldırgan söylemlerine son vermeleri koşuluyla" NATO ülkeleriyle diyaloğu sürdürmeye hazır olduğunu söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yakın müttefiki olan Belarus, NATO üyeleri Polonya ve Litvanya'nın yanı sıra Rusya ve Ukrayna ile de komşu.

Süreç

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile Belarus Savunma Bakanı Viktor Hrenin, geçtiğimiz yıl Mayıs ayında Belarus'un başkenti Misnk'te Belarus'ta taktik nükleer silahların konuşlandırılmasına ilişkin bir plan imzalamıştı.

Rusya Savunma Bakanlığı imzalanan belgelerin taktik nükleer silahların Belarus'ta depolanması işlemleriyle ilgili olduğunu belirtmişti.

Lukaşenko: Transfer çoktan başladı

Öte yandan, Belarus Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko aynı dönemde gazetecilere yaptığı açıklamada nükleer mühimmatın ülkesine transferine çoktan başladığını bildirdi.

O dönem Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüşmek için Moskova'da bulunan Lukaşenko taktik nükleer silahların Belarus'ta olup olmadığına dair bir soruya "Olabilir. Geri dönünce kontrol edeceğim." cevabını verdi.

Nükleer silahların sevkiyatı konusundaki plan Putin'in 25 Mart 2023'te yaptığı bir televizyon konuşmasıyla duyurulmuştu.

Lukaşenko Putin'in açıklamalarının ardından Moskova'nın ülkesine nükleer silah yerleştirme planının Batı'nın tehdidi altındaki Belarus'un korunmasına katkıda bulunacağını belirtmişti.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.