Belçika'da imam maaşlarının Türkiye tarafından ödenmesi yasaklanıyor

Belçika'da imam maaşlarının Türkiye tarafından ödenmesi yasaklanıyor

Belçika'nın Flaman kesiminde hükümet, Ankara'nın ülkedeki Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı camilere yönelik müdahalesine son vermek için, yeni bir düzenlemeye hazırlanıyor.

Belçika'nın Flaman kesiminde hükümet, Ankara'nın ülkedeki Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı camilere yönelik müdahalesine son vermek için, yeni bir düzenlemeye hazırlanıyor.

Belçika'daki camilere yurtdışından mali kaynak ya da yardımı sınırlandıracak olan Flaman hükümeti, imam maaşlarının Türkiye tarafından ödenmesine de engel olacak.

Yeni düzenleme ile ibadethane ruhsatı için 4 yıl bekleme şartı getirilecek ve toplumda ayrımcılığı, nefreti veya şiddeti teşvik eden topluluğa ait camilerin ruhsatı iptal edilecek.

Türk hükümeti, Belçika'daki yeni düzenleme konusunda kaygılı.

Türkiye'nin Brüksel Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada, "Söz konusu yasa tasarısının ülkedeki din ve ibadet özgürlüğüne halel getirmemesi yönünde Belçika makamlarının gerekli özeni göstermesini diliyoruz" dendi.

Belçika'da nüfusun çoğunluğunun yaşadığı Flaman kesiminde, yeni ibadethane ruhsatları konusundaki ölçütlerin artık yeterli olmadığı gerekçesiyle cami, kilise ve sinagogların başvuruları beklemeye alındı.

Flaman hükümeti, 2013'ten bu yana sadece 1 camiye ruhsat verdi. Toplamda bölgedeki 160 camiden sadece 26'sı resmi makamlarca tanındı. 50 caminin de başvurusu bekliyor.

Türkiye: Belçika'dan gerekli özeni bekliyoruz

Türkiye'nin Brüksel Büyükelçiliği, Flaman hükümetinin, Ankara'nın camilere yönelik müdahalesini sınırlama girişimini yakından izliyor.

Büyükelçilikten BBC Türkçe'ye yapılan açıklamada, "Söz konusu yasa tasarısının ülkedeki din ve ibadet özgürlüğüne halel getirmemesi yönünde Belçika makamlarının gerekli özeni göstermesini diliyoruz" dendi.

Yakın zamanda yine Flaman bölgesinde bazı Türk camilerine tehdit mektubu gönderilmesi; duvarlarına İslam ve Türkiye karşıtı çizimler yapılmasının üzüntü verici olduğu belirtilen açıklamada, sorumluların en kısa zamanda yakalanmasının ümit edildiği vurgulandı.

Büyükelçilik açıklamasında, nüfusu 300 bine yakın Türk toplumunun ibadetlerine hizmet veren ve Belçika kanunlarına göre kurulmuş olan cami derneklerinin varlığı, esasen ülkede dini radikalleşmenin önlenmesine katkı sağladığı kaydedildi,

Büyükelçilik, Türk camilerinin aynı zamanda toplumsal uyumun da destekçisi olduğunu belirterek, "Müttefikimiz ve dostumuz Belçika'daki birlikte yaşama kültürünün zarar görmemesi dileğimizdir" görüşünü dile getirdi.

Kaynak: BBC Türkçe

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.