Berlin'deki Libya Konferansı'ndan çözüm çıkar mı?

Berlin'deki Libya Konferansı'ndan çözüm çıkar mı?

Almanya'nın başkenti Berlin'de Libya'daki iç savaşı bitirmek üzere "Libya'nın İstikrarı" konferansı düzenleneceği açıklandı. Uzmanlar ise bu konferanstan çözüm beklemiyor.

Almanya'nın başkenti Berlin'de Almanya'nın ev sahipliği ve Birleşmiş Milletler'in (BM) denetiminde ikinci bir "Libya'nın İstikrarı" konferansı düzenleneceği açıklandı.

Bugün gerçekleştirilecek bir günlük konferansa ABD, Rusya, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Libya'da birbiriyle savaşan tarafların katılacağı duyuruldu.

Öncelikli konu yabancı askerler

BM, Ekim 2020 ateşkesinden bu yana Libya'ya 20 bin yabancı paralı asker konuşlandırıldığını belirterek önceliğin bu askerlerin ülkeden çıkarılması olması gerektiğini, aksi takdirde Libya'da kanlı çatışmaların yaşanabileceğini bildirdi.

Libya'da 2014'te başlayan ikinci iç savaş oldukça kanlı geçmiş, 2019-2020 döneminde başkent Tarablus'u almak üzere harekete geçen Hafter güçlerinin püskürtülmesinin ardından Ekim 2020'de ateşkes ilan edilmişti.

Ateşkes nedeniyle 2021 yılında çatışmalar ve can kaybı oldukça azalsa da Libya'da siyasi bir çözümün ortaya çıkmaması nedeniyle iç savaşın yeniden alevlenebileceği belirtiliyor.

Uzmanlar Berlin'de düzenlenecek Libya konferansından ciddi bir çözüm çıkmayacağında hemfikirler.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.