Beşar Esed 8 yıl sonra ilk kez İdlib'de

Beşar Esed 8 yıl sonra ilk kez İdlib'de

Suriye savaşıyla ilgili önemli kararların alınacağı beklenen Recep Tayyip Erdoğan ve Vladimir Putin'in Soçi görüşmesine az kala Beşar Esed sekiz yıl sonra ilk kez İdlib'i ziyaret etti.

Beşar Esed, rejime bağlı birliklerle muhalif grupların çatıştığı İdlib vilayetine sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi. Rejim medyasında yayınlanan görüntülerde rejim güçleriyle birlikte olduğu görülen Esed, ziyareti sırasında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı hedef alan açıklamalar yaptı.

Rejim medyasına göre Erdoğan'ı "hırsız" olarak suçlayan Esed "Erdoğan, petrolü, fabrikaları, buğdayı çalan bir hırsız. Bugün de bütün toprakları çalıyor" diye konuştu.

Putin-Erdoğan buluşması

Esed'in İdlib ziyaretini Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Soçi buluşması öncesinde gerçekleştirmesi dikkat çekti. Soçi'de Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki operasyonlara beş gün ara vermesinin ardından atılacak adımlar ele alınacak. Erdoğan da buluşma öncesi yaptığı açıklamalarda Putin'le buluşmasında önemli kararlar alınacağına ilişkin mesajlar vermişti.

Türkiye'nin ABD ile anlaşmaya vararak operasyona verdiği 120 saatlik ara bu akşam sona eriyor. ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'in geçen hafta Ankara ziyaretinde varılan 13 maddelik mutabakat uyarınca, Türkiye'nin operasyonlara ara vermesi ve bu süre içinde de YPG'nin geri çekilmesi öngörülmüştü.

İdlib'de çatışmalar devam ediyor

Suriye'de birleşerek Suriye Milli Ordusu adını alan muhalif grupların ana faaliyet alanlarından biri İdlib. Öte yandan Heyet Tahrir Şam (HTŞ) da bölgedeki güçlü gruplardan bir diğeri.

Esed güçleri Rusya'nın hava desteğiyle Nisan ayı sonunda İdlib vilayetinde HTŞ unsurlarına yönelik geniş çaplı operasyon başlatmıştı. Türkiye'nin Rusya ile geçen yıl Eylül ayında imzalanan mutabakat çerçevesinde İdlib vilayetinde 12 gözlem noktası bulunuyor.

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.