Beyaz Saray Trump'ın 'dengesiz' NATO açıklamalarını kınadı

Beyaz Saray Trump'ın 'dengesiz' NATO açıklamalarını kınadı

Bu, yaklaşan başkanlık seçimlerinde eski ABD Başkanı Trump'ın NATO'yu ilk eleştirmesi değil.

Beyaz Saray, Donald Trump'ın ABD'nin NATO'nun müttefiklerini olası bir Rus saldırısına karşı korumasına yardım etmemesi gerektiği yönündeki yorumlarını "dengesiz" olarak niteleyerek kınadı.

Cumartesi günü Güney Carolina'daki son siyasi mitinginde NATO liderleriyle daha önce yaptığı bir toplantıdan söz ediyor izlenimi veren eski ABD Başkanı, "büyük bir ülkenin" başkanıyla müttefiklerin birbirlerini savunmak için acele etmeleri konusunda konuştuğunu ileri sürdü.

Liderin "Peki efendim, eğer ödeme yapmazsak ve Rusya tarafından saldırıya uğrarsak bizi koruyacak mısınız?" dediğini aktardı.

"Dedim ki: 'Ödemediniz mi? Borcunuzu ödemediniz mi?' 'Evet, diyelim ki öyle oldu' dedi. Hayır, seni korumam. Hatta onları istedikleri her şeyi yapmaları için teşvik ederdim. Bedelini ödemek zorundasınız."

Beyaz Saray Sözcüsü Andrew Bates ise Trump’ın yorumlarıyla ilgili şunları söyledi: "En yakın müttefiklerimizin cani rejimler tarafından işgal edilmesini teşvik etmek dehşet verici ve dengesizliktir. Ayrıca Amerikan ulusal güvenliğini, küresel istikrarı ve ekonomimizi tehlikeye atmaktadır."

Bates, Kasım ayında yeniden seçilmek için çabalayan Başkan Joe Biden'ın 2021'de göreve geldiğinden bu yana ittifakı güçlendirdiğini ve NATO'nun şu anda "şimdiye kadarki en büyük ve en hayati ittifak" olmasını sağladığını da sözlerine ekledi.

Bates yaptığı açıklamada, "Başkan Biden savaş çağrısı yapmak ve dengesiz kaosu teşvik etmek yerine, Amerikan liderliğini güçlendirmeye ve ulusal güvenlik çıkarlarımıza karşı değil, onları savunmaya devam edecektir" dedi.

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO), 29 Avrupa ve iki Kuzey Amerika ülkesinden oluşan bir askeri ittifak olup, tüzüğünde saldırıya uğrayan herhangi bir üyeyi savunması gerektiğini söyleyen bir hüküm bulunmaktadır.

Bu, yaklaşan başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi aday adayının ittifakı ilk eleştirmesi değil.

Trump başkan olduğunda ABD'yi NATO'dan çıkarmakla tehdit etmişti. Ayrıca Washington'un örgüte sağladığı finansmanı kesebileceğini söylemiş ve ABD'nin ödemesi gerekenden daha fazla ödeme yaptığından defalarca şikayet etmiştir.

Ukrayna'daki savaş durma emaresi göstermezken, Kasım ayında olası bir Trump zaferinin sonuçları konusunda endişeler artmış durumda.

Kiev, savaş çabalarını sürdürebilmek için umutsuzca fon arayışında. Avrupa Birliği bu ayın başlarında Ukrayna'ya 50 milyar euroluk (54 milyar dolar) ek bir yardım paketi ayırmayı kabul etti ancak Biden'ın ABD'nin yardım paketine onay alma girişimi iç siyasi çekişmeler nedeniyle tıkanmış durumda.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada Trump'ın ikinci kez başkan olmasının ABD'nin askeri blok üyeliğini tehlikeye atacağına inanmadığını söylemişti.

Üye ülkeleri askeri harcamalarını arttırmaya zorlayan yetkili, Avrupalı müttefiklerin askeri katkılarını arttırdıklarını ve "doğru yönde ilerlediklerini" söyledi.

Şubat 2022'de Ukrayna savaşının başlamasından bu yana ABD'nin Ukrayna'ya yaptığı yardımın 75 milyar dolar civarında olduğunu belirten Stoltenberg, diğer NATO üyeleri ve ortak devletlerin toplamının 100 milyar dolardan fazla olduğunu kaydetti.

Kaynak: Mepa News

tg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.