Beyrut'u yerle bir eden patlama 'geliyorum' demiş

Beyrut'u yerle bir eden patlama 'geliyorum' demiş

Bazı Lübnanlı yetkililerin ölümcül patlamadan önce Beyrut limanında depolanan amonyum nitratın yarattığı riskleri bildiğini ve zımnen kabul ettiğini gösteren kanıtlar olduğu sonucuna varıldı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) tarafından yayınlanan raporda, bazı Lübnanlı yetkililerin geçen yıl 4 Ağustos'ta meydana gelen ölümcül patlamadan önce Beyrut limanında depolanan amonyum nitratın yarattığı riskleri bildiğini ve zımnen kabul ettiğini gösteren kanıtlar olduğu sonucuna varıldı.

HRW, limanda yıllarca güvenli olmayan bir şekilde depolanan kimyasalların neden olduğu ve 200'den fazla kişinin ölümüne, binlerce kişinin yaralanmasına ve Lübnan'ın başkentinin büyük bir bölümünün tahrip olmasına neden olan patlamayla ilgili BM soruşturması açılması çağrısında bulundu.

Hazırlanan raporda 700 sayfadan fazla bulgu ve belge yer alıyor. Rapor ayrıca, birden fazla Lübnanlı yetkilinin Lübnan yasalarına göre cezai olarak ihmalkar olduğuna dair kanıtlar olduğu sonucuna varıyor.

HRW, CUmhurbaşkanı Michel Aoun, geçici Başbakan Hassan Diab, Devlet Güvenliği Genel Müdürü Tony Saliba ve sorgulanmak üzere aranan diğer eski bakanların risklerden haberdar olmalarına rağmen halkı korumak için harekete geçmediklerini ileri sürüyor.

Lübnan devlet başkanı ofisinden rapora ilişkin herhangi bir yorumda bulunmazken Saliba, kendi kurumunun yasal görev alanı dahilinde elinden gelen her şeyi yaptığını, yetkilileri uyarmak için yasal raporlar hazırladığını söyledi.

Cumhurbaşkanı: İfade vereceğim

Aoun, kimsenin kanunların üzerinde olmadığını söyleyerek ifade vermeye hazır olduğunu duyurdu.

HRW raporunu, gözden geçirdiği resmi belgelere ve cumhurbaşkanı, geçici başbakan ve ülkenin devlet güvenlik sorumlusu da dahil olmak üzere üst düzey yetkililerle yapılan çok sayıda görüşmeye dayandırıyor.

Soruşturma, sevkiyatın Beyrut limanına getirilmesinden sonra olan olayları takip ediyor ve çeşitli resmi kurumlara yönelik tekrarlanan tehlike uyarılarını kayda geçiriyor.

Raporda, "Kanıtlar, bazı hükümet yetkililerinin amonyum nitratın limandaki varlığının ölümle sonuçlanabileceğini öngördüğünü ve ölüm riskini zımnen kabul ettiğini kuvvetle gösteriyor" deniliyor.

Yargıç Tarek Bitar liderliğindeki patlamayla ilgili Lübnan soruşturması durmuş vaziyette. Politikacılar ve üst düzey güvenlik görevlileri henüz sorgulanmadı ve dokunulmazlıklarının kaldırılması talepleri engellendi.

Kaynak: Euronews

uygulamabanner.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.