Biden 60 milyar dolarlık Ukrayna yardımının onaylanacağından emin

Biden 60 milyar dolarlık Ukrayna yardımının onaylanacağından emin

ABD Başkanı Joe Biden Ukraynalı mevkidaşına 60 milyar dolarlık askeri yardımın yolda olduğu konusunda güvence verdi.

Söz konusu yardımın kongredeki son oylamadan geçmesi gerekiyor ancak Biden, Volodimir Zelenskiy'e yardımın onaylanacağından emin olduğunu söyledi.

Zelenskiy daha önce Avrupa'da "felakete yol açacak" bir durumdan kaçınmak için acil olarak daha fazla silah talebinde bulunmuştu.

ABD, Ukrayna'nın Avdiivka'daki savaştan çekilmesinden Kongre desteğinin olmamasını sorumlu tuttu.

Doğuda Rusya tarafından ele geçirilen Donetsk bölgesine açılan bir kapı olan Avdiivka'nın alınması, Rusya'nın Mayıs ayında Bakhmut'u ele geçirmesinden bu yana elde ettiği ilk önemli kazanım.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada "Ukrayna ordusu, Kongre'nin eylemsizliği sonucunda azalan mühimmat nedeniyle Ukraynalı askerlerin karneyle mühimmat almak zorunda kalmasının ardından Avdiivka'dan çekilmek zorunda kaldı" denildi.

Bu hafta başında ABD Senatosu, aylar süren siyasi çekişmelerin ardından Ukrayna için 60 milyar doları da içeren 95 milyar dolarlık bir dış yardım paketini onayladı. Ancak paket, Cumhuriyetçi Parti üyelerinin bölünmüş olduğu Temsilciler Meclisi'nde hala zorlu bir mücadele ile karşı karşıya.

Cumartesi günü Zelenskiy ile yaptığı görüşmenin ardından gazetecilere konuşan Biden, "Bakın, Ukrayna halkı o kadar cesurca ve kahramanca savaştı, o kadar çok şeyi ortaya koydu ki, şimdi cephaneleri tükenirken bizim çekip gitmemiz fikrini saçma buluyorum" dedi.

Biden, "Bunu etik bulmuyorum, bunu bir ülke olarak sahip olduğumuz her şeye aykırı buluyorum" diye ekledi.

"Bu yüzden onlara ihtiyaç duydukları mühimmatı ve kendilerini savunmak için ihtiyaç duydukları kapasiteyi sağlayana kadar mücadele edeceğim."

Ukrayna lideri ayrıca ABD'li kanun yapıcıları mali paketi onaylamaya çağırdı.

Zelenskiy, Telegram üzerinden yaptığı paylaşımda "Amerikan başkanının tam desteğine güvenebileceğim için mutluyum" dedi.

Zelenskiy bir süredir Almanya'da bulunuyordu ve burada Avrupa'da "felakete yol açacak" bir durumdan kaçınmak için acil olarak daha fazla silah çağrısında bulundu.

Münih'te düzenlenen uluslararası bir konferansta konuşan Zelenskiy, "Ukrayna'yı silah, özellikle de topçu ve uzun menzilli yetenekler konusunda zayıflık içinde tutmak, Putin'in savaşın mevcut yoğunluğuna uyum sağlamasına olanak tanıyor" dedi.

Zelenskiy, "Ukraynalılar Rusya'yı geri çekilmeye zorlayabileceğimizi kanıtladılar" dedi ve ekledi: "Topraklarımızı geri alabiliriz."

"Ukrayna'ya savaşın ne zaman biteceğini sormayın. Kendinize sorun, Putin neden hala devam edebiliyor?"

Ukrayna, çok daha büyük bir askeri güç olan ve bol miktarda topçu mühimmatına sahip Rusya ile savaşmaya devam edebilmek için ABD ve diğer Batılı müttefiklerinin silah tedarikine hayati derecede bağımlı.

İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron İngiltere, AB ve ABD'nin Ukrayna'ya yardımının Rusya'ya karşı mücadelede "gerçek bir fark" yaratacağını söyledi.

BBC'ye konuşan Ukraynalı milletvekili Oleksiy Goncharenko, Amerikan liderliği tarafından hayal kırıklığına uğratıldığını hissettiğini söyledi.

"Eğer ortağınıza güvenemiyorsanız, çünkü Amerika bize güvenebileceğinizi söylüyordu, ne kadar sürerse sürsün Ukrayna'nın yanında olacağız, peki şimdi bu sözler nerede?" dedi.

"Her gün ölüyoruz."

Aylardır şiddetli çatışmalara sahne olan Avdiivka, Rus birliklerinin doğu Donetsk ve Luhansk bölgelerinin büyük bir bölümünü ele geçirdiği 2014 yılından bu yana bir savaş kenti konumundaydı.

Avdiivka'nın düşmesi, Rus birliklerinin Mayıs 2023'te yakındaki Bahmut kasabasını ele geçirmesinden bu yana 1.000 kilometreden uzun cephe hattındaki en büyük değişikliğe işaret ediyor.

Cumartesi günü erken saatlerde çekilme kararını açıklayan Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Komutanı General Oleksandr Syrskyi, "kuşatmayı önlemek ve personelin hayatını ve sağlığını korumak için" hareket ettiklerini söyledi.

Syrskyi, "Askerlerimiz askeri görevlerini onurlu bir şekilde yerine getirdiler, en iyi Rus askeri birliklerini yok etmek için mümkün olan her şeyi yaptılar, düşmana insan gücü ve teçhizat açısından önemli kayıplar verdirdiler" dedi.

Kaynak: Mepa News, BBC

x.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum