Biden Husilere yönelik operasyonların Kızıldeniz'deki saldırıları durdurmadığını kabul etti

Biden Husilere yönelik operasyonların Kızıldeniz'deki saldırıları durdurmadığını kabul etti

ABD'nin Yemen merkezli grubu hedef almasına rağmen Husiler Kızıldeniz'den geçen ticari gemileri hedef almaya devam ediyor.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden, Husilere karşı askeri operasyonların ticari gemilere yönelik saldırıları durdurmakta başarısız olduğunu kabul etmesine rağmen saldırılara devam etme sözü verdi.

Biden bu açıklamayı Perşembe günü ABD'nin Yemen'de Husilerin kontrolündeki bölgelerdeki hedeflere yönelik beşinci tur saldırılarını gerçekleştirmesinin ardından yaptı.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) yaptığı açıklamada iki gemisavar füzenin "bölgedeki ticari gemiler ve ABD Donanması gemileri için yakın bir tehdit" olduğunu tespit ettikten sonra imha ettiklerini söyledi.

Gazetecilerin Husilere yönelik saldırıların işe yarayıp yaramadığını sorması üzerine Biden, Kızıldeniz'deki uluslararası gemilere yönelik saldırıları durdurmadıklarını kabul etti.

"İşe yarıyor derken Husileri durduruyorlar mı? Hayır" dedi Biden. "Devam edecekler mi? Evet."

Pentagon sözcüsü Sabrina Singh daha sonra verdiği bir brifingde saldırıları durdurma kararını Husilerin vermesi gerektiğini söyledi.

"Hiçbir zaman Husilerin saldırıları derhal durduracağını söylemedik" diyen Singh, saldırıları durdurmanın grubun "yararına" olacağını da sözlerine ekledi.

Singh ayrıca ABD'nin kendisini Husilerle savaş halinde görmediğini ve eylemlerinin meşru müdafaa olduğunu söyledi.

"Savaşta olduğumuzu düşünmüyoruz. Bölgesel bir savaş görmek istemiyoruz”

"Masum denizcilere, dünya ticaretinin yüzde 10 ila 15'inin geçtiği bir bölgeden geçen ticari gemilere seyir füzeleri, gemisavar füzeler fırlatmaya devam edenler Husilerin kendileri."

Husiler Perşembe günü yaptıkları açıklamada Aden Körfezi'nde ABD gemisi Chem Ranger'a "doğrudan isabet" ile sonuçlanan bir füze saldırısı gerçekleştirdiklerini iddia etti.

CENTCOM, Husilerin ABD'ye ait tankere iki füze fırlattığını ancak füzelerin hedefi ıskaladığını açıkladı.

İran destekli Husiler, Gazze'de İsrail bombardımanı altındaki Filistinlilere destek olarak, küresel ticaret için önemli bir kanal olan Kızıldeniz'deki kargo gemilerine saldırdıklarını ifade ediyor.

Kasım ayında İsrail bağlantılı Galaxy Leader gemisini ele geçirmelerinden bu yana yirmiden fazla gemi grup tarafından saldırıya uğradı.

Saldırılar dünyanın en büyük denizcilik işletmecilerinden bazılarını gemilerini Afrika'nın güney ucuna yönlendirmek zorunda bırakarak küresel ticareti ciddi şekilde sekteye uğrattı.

ABD ve ortakları geçtiğimiz ay ticari gemileri su yolundaki drone ve füze saldırılarından korumak için "Refah Muhafızı Operasyonu" adlı çok uluslu bir güç oluşturdu.

Kaynak: Mepa News

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.