Biden, İsrail ve Ukrayna'ya askeri yardımları da kapsayan 118 milyar dolarlık tasarı için bastırıyor

Biden, İsrail ve Ukrayna'ya askeri yardımları da kapsayan 118 milyar dolarlık tasarı için bastırıyor

Biden, İsrail ve Ukrayna'ya destek konusunda aylardır süren çekişmelerin ardından Kongre'yi tasarıyı hızla geçirmeye çağırdı.

Amerika Birleşik Devletleri Senatosu, sınır güvenliğini arttıracak ve İsrail ile Ukrayna'ya savaş yardımı sağlayacak 118 milyar dolarlık iki partili bir tasarıyı duyurdu.

ABD Başkanı Joe Biden ve Senato'daki Demokrat ve Cumhuriyetçi liderler Ukrayna'ya savaş yardımı yapılması için bastırıyor ancak Meksika sınırında yasadışı göçle mücadele için önlemler alınmasında ısrar eden muhafazakar Cumhuriyetçilerin direnişiyle karşılaşıyorlardı.

Pazar günü açıklanan tasarı, Rusya'nın işgalini geri püskürtme çabaları ABD'nin mühimmat ve füze sevkiyatını durdurması nedeniyle sekteye uğrayan Ukrayna'ya 60 milyar dolarlık yardım sağlayacak.

Anlaşma ayrıca İsrail'e 14.1 milyar dolar askeri yardım da sağlıyor: Yemen'deki Husilerin ticari gemilere saldırı düzenlediği Kızıldeniz'de güvenliği sağlamak için 2.44 milyar dolar ve Çin ile Tayvan arasında gerilimin arttığı Asya'daki ortakları desteklemek için 4.83 milyar dolar.

Anlaşma uyarınca, yetkililerin sığınma talepleri karşısında zor durumda kalması halinde başkana göçmenleri derhal sınır dışı etme konusunda yeni yetkiler verilecek ve sınırdaki uygulamalar daha hızlı ve katı yaptırımlara tabi olacak.

Yasa dışı göçün Kasım ayındaki başkanlık seçimlerinde kilit bir konu olması beklenirken, Cumhuriyetçi aday Donald Trump güney sınırından gelen “işgal " söylemleri üzerine yoğun bir kampanya yürütüyor.

Biden Pazar günü Kongre'yi tasarıyı "hızla geçirmeye" çağırdı, böylece tasarıyı imzalayıp kanun haline getirebilecek. Biden ayrıca sınırın güvenliği konusunda endişelerini dile getiren Cumhuriyetçileri "hiçbir şey yapmamanın bir seçenek olmadığı" konusunda uyardı.

Biden, "Son on yılların en sert ve adil sınır reformlarını içeren iki partili bir ulusal güvenlik anlaşması üzerinde mutabakata vardık. Bu tasarıyı güçlü bir şekilde destekliyorum" dedi.

Demokrat Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer, Çarşamba günü tasarıyı oylamayı hedeflediklerini söyledi ve paketi "Amerika'nın yurtdışında ve sınırlarımız boyunca ulusal güvenliğini güçlendirmeye yönelik devasa bir adım" olarak tanımladı.

Schumer yaptığı açıklamada "Bu, Amerika'nın gelecekteki refahını ve güvenliğini sağlamak için Kongre'nin yıllardır ortaya koyduğu en gerekli ve önemli mevzuat parçalarından biridir" dedi.

Üst düzey Demokratların desteğine rağmen tasarının hem Senato'da hem de Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi'nde kabul edilip edilmeyeceği belirsiz.

Tasarı, Gazze'deki insani kriz nedeniyle artan uluslararası baskı altında olan İsrail'e daha fazla askeri yardım sağlaması nedeniyle bazı Demokratların direnişiyle de karşılaşabilir.

Vermont'tan bağımsız Senatör Bernie Sanders, savunma sistemleri için ayrılan fonlar korunurken saldırı silahları için ayrılan 10 milyar doların kaldırılması çağrısında bulundu.

Kaynak: Mepa News

tg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.