Biden İsrail'in Gazze'de insani yardım gönüllülerini öldürmesine öfkelendiğini söyledi

Biden İsrail'in Gazze'de insani yardım gönüllülerini öldürmesine öfkelendiğini söyledi

ABD Başkanı Joe Biden İsrail'in Gazze'de 7 insani yardım çalışanını öldürmesini kınadı.

"Öfkeli ve kalbi kırık" olduğunu söyleyen Biden, İsrail'i yardım görevlilerini korumak için yeterince çaba göstermemekle suçladı.

Pazartesi günkü saldırıda İngiltere, ABD, Kanada, Avustralya ve Polonya'nın vatandaşlarını kaybetmesinin ardından İsrail bağımsız bir soruşturma sözü verdi.

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ölenler için özür diledi.

World Central Kitchen (WCK) için çalışan 7 kişi, Pazartesi günü konvoylarının havadan saldırıya uğraması sonucu hayatını kaybetmişti.

Biden İsrail'in soruşturmayı hızlı bir şekilde yürütmesi çağrısında bulundu ve soruşturmanın "hesap verebilirlik getirmesi" ve bulguların kamuoyuna açıklanması gerektiğini söyledi.

Biden, Gazze'de yardım dağıtmanın "çok zor" olduğunu, çünkü İsrail'in "sivillere umutsuzca ihtiyaç duyulan yardımı ulaştırmaya çalışan yardım görevlilerini korumak için yeterince çaba göstermediğini" söyledi.

Savaşın başlamasından bu yana kullandığı en sert ifadelerden bazılarını kullanan Biden, İsrail'i Filistinli sivilleri korumak için yeterince çaba göstermemekle de suçladı.

ABD lideri, "ABD defalarca İsrail'i, sivil kayıpları önlemek için Hamas'a karşı askeri operasyonlarını insani yardım operasyonlarıyla uyumlu hale getirmeye çağırdı" dedi.

Gazze'ye insani yardım sağlayan WCK'nın faaliyetlerini askıya almasının ardından Gazze'ye yapılan insani yardımlar da tehlikeye girdi.

Öldürülen yardım görevlilerinden üçü İngiliz vatandaşıydı. Bir Polonya vatandaşı, bir Avustralyalı, bir Filistinli ve bir ABD-Kanada çifte vatandaşı da hayatını kaybetti. İsrail ordusu olayla ilgili bağımsız bir soruşturma başlatılacağı sözünü verdi.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak Salı günü İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüştü. Sunak telefon görüşmesinde Gazze'deki durumu "giderek daha tahammül edilemez" olarak nitelendirdi ve yardım görevlilerinin öldürülmesine ilişkin "kapsamlı ve şeffaf bir bağımsız soruşturma talep etti.

Downing Street'ten yapılan açıklamaya göre Sunak, İsrail'in insani yardım üzerindeki kısıtlamalara son vermesi ve sivilleri koruması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Diğer tepkiler:

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, Netanyahu ile yaptığı uzun bir telefon görüşmesinde "Avustralya'nın öfke ve endişesini dile getirdiğini" ve "bunun nasıl gerçekleştiğine dair tam ve uygun bir açıklama" beklediğini söyledi.

Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski, İsrailli mevkidaşı Israel Katz'dan bağımsız bir soruşturma talep ettiğini söyledi.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau "tam hesap verilebilirlik" gerektiğini söyledi ve yardım görevlilerinin İsrail ordusunca öldürülmesinin "kesinlikle kabul edilemez" olduğunu sözlerine ekledi.

Netanyahu: Olur böyle şeyler

İsrail güçlerinin "masum insanları" vurduğunu kabul eden Netanyahu şunları söyledi: "Ne yazık ki son 24 saat içerisinde kuvvetlerimizin Gazze Şeridi'ndeki masum insanları istemeden vurduğu trajik bir vaka yaşandı.

"Savaşta olur böyle şeyler, sonuna kadar kontrol ediyoruz, hükümetlerle temas halindeyiz ve bu olayın bir daha yaşanmaması için her şeyi yapacağız."

Ünlü şef José Andrés tarafından kurulan WCK, Gazze'ye yardım sağlayan başlıca tedarikçilerden biri. Dört gün önce, bölgeye 1.700'den fazla gıda kamyonu göndererek ve ayrıca deniz yoluyla 435.000'e yakın öğün göndererek 42 milyon öğün yemek servis ettiğini açıkladı.

Yardım kuruluşu bölgedeki faaliyetlerini acilen durduracağını açıkladı.

Yapılan açıklamada "Çalışmalarımızın geleceğine ilişkin kararları yakında vereceğiz" denildi.

İsrail Savunma Bakanlığı'nın İşgal Altındaki Filistin Toprakları'ndaki sivil politikadan sorumlu birimi Cogat'a göre WCK, bölgeye giren hükümet dışı yardımların yüzde 60'ından sorumluydu.

WCK ile yakın çalışan ikinci bir yardım kuruluşu olan Amerikan Yakın Doğu Mülteci Yardımı (Anera) da BBC'ye yaptığı açıklamada Gazze'deki faaliyetlerini durdurduğunu söyledi.

Öldürülen yardım görevlilerinin isimleri şu şekilde açıklandı:

Lalzawmi "Zomi" Frankcom, Avustralya vatandaşı
Damian Sobol, Polonya vatandaşı
Seyfeddin Isam İyad Abu Taha, Filistinli
Jacob Flickinger, ABD-Kanada vatandaşı
John Chapman, İngiliz vatandaşı
James Henderson, İngiliz vatandaşı
James Kirby, İngiliz vatandaşı

Sobol, Abu Taha ve Flickinger, Bayan Frankcom'un liderliğini yaptığı WCK'nın yardım ekibinde çalışırken, Chapman, Henderson ve Kirby de güvenlik ekibinin bir parçasıydı.

WCK'nın CEO'su yedi kişinin de "kahraman" olduğunu söyledi.

"Dünyaya ellerinden gelenin en iyisini yaptıklarına dair sayısız anımız var. Kaybımızla sarsılıyoruz. Dünyanın kaybı." dedi Erin Gore yaptığı açıklamada.

Yardım kuruluşuna göre yardım konvoyu, "ekibin deniz yoluyla Gazze'ye getirilen 100 tondan fazla insani gıda yardımını boşalttığı" Deyr el Belah deposundan ayrılırken vuruldu.

Konvoy, ikisi zırhlı olmak üzere, üzerinde yardım kuruluşunun logosunun açıkça görüldüğü üç araçtan oluşuyordu. Saldırı sırasında araçların üçü de isabet aldı.

wc.webp
WCK hayatını kaybedenlerin fotoğraflarını yayınladı

WCK, konvoyun hareketlerini İsrail ordusu ile koordine ettiğini söyledi.

ABD tarafından finanse edilen ve yardım personeline yönelik önemli şiddet olaylarını kaydeden Yardım Görevlisi Güvenlik Veritabanı'na göre Ekim ayından bu yana Gazze'de 196'dan fazla yardım görevlisi öldürüldü.

Filistin Sağlık Bakanlığı, 7 Ekim’den bu yana Gazze'de tamamına yakını kadın ve çocuklardan oluşan 32.916 kişinin İsrail saldırılarında öldürüldüğünü açıkladı.

Kaynak: Mepa News, BBC

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.