Biden'dan İsrail'in Gazze'deki 'kırmızı çizgileri' konusunda çelişkili açıklamalar

Biden'dan İsrail'in Gazze'deki 'kırmızı çizgileri' konusunda çelişkili açıklamalar

ABD Başkanı, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Gazze’de yaptığının 'İsrail'e yardım etmekten çok zarar verdiğini' söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden, İsrail'in Gazze'deki savaşında geçmemesi gereken "kırmızı çizgiler" olduğu uyarısında bulunurken, ABD'nin İsrail’e desteği asla terk etmeyeceği konusunun altını çizdi.

Cumartesi günü MSNBC'de yayınlanan çelişkili ve kafa karıştırıcı bir röportajda Biden, İsrail'in 1.5 milyon Filistinlinin sığındığı Refah kentini işgal etmesinin Başbakan Binyamin Netanyahu için "kırmızı çizgi" olacağını ancak "İsrail'i kesinlikle yalnız bırakmayacağını" söyledi.

İsrail'in Demir Kubbe füze savunma sistemine atıfta bulunan Biden, "İsrail'in savunması hala kritik öneme sahip, dolayısıyla kendilerini koruyacak Demir Kubbe'ye sahip olmamaları için tüm silah desteğini keseceğim bir kırmızı çizgi yok" dedi.

"Ama öyle kırmızı çizgiler var ki, eğer onları aşarsa..." diyen Biden sözlerini tamamlamadan kendi yönetiminin "30,000 Filistinlinin daha ölmesine izin veremeyeceğini" sözlerine ekledi.

İsrailli lidere şimdiye kadarki en sert eleştirilerini yönelten Biden, Netanyahu'nun "İsrail'e yardım etmekten çok zarar verdiğini" ve Gazze'de "kaybedilen masum hayatlara daha fazla dikkat etmesi gerektiğini" de söyledi.

Biden, Netanyahu’nun "Hamas'ı yok etme" kampanyasında İsrail'e sıkı destek verirken, kendi yönetimi Gazze'deki sivil kayıpların boyutu ve bölgeye insani yardımın kısıtlanması konusunda Netanyahu ile giderek daha fazla anlaşmazlığa düşüyor.

Biden yönetimi Netanyahu'ya, Refah’ta barınan yaklaşık 1.5 milyon Filistinlinin güvenli bir şekilde tahliyesini sağlayana kadar bölgeye planlanan bir saldırıyı başlatmaması için defalarca çağrıda bulundu.

Perşembe günü Biden, İsrail'in kara yoluyla yardım ulaştırılmasına getirdiği ciddi kısıtlamalar nedeniyle Gazze'de deniz yoluyla yardım ulaştırılmasını sağlayacak geçici bir liman inşa etmeyi planladıklarını açıklamıştı.

Biden geçen ay İsrail ve Hamas'ın Ramazan ayından önce çatışmalara geçici bir ara verme konusunda anlaşabilecekleri umudunu dile getirmiş, ancak arabulucuların geçen hafta Kahire'den bir anlaşma olmadan ayrılmaları bir anlaşma beklentileri azalmıştı.

Biden Cumartesi günü verdiği röportajda bir anlaşmanın "her zaman mümkün" olduğunu ve CIA Direktörü Bill Burns'ün önceki gün İsrail istihbarat teşkilatı Mossad'dan mevkidaşı David Barnea ile görüştükten sonra hala bölgede müzakereleri kolaylaştırdığını söyledi.

Mossad Cumartesi günü yaptığı açıklamada ateşkes görüşmelerinin bir ilerleme kaydedileceğine dair umutların azalmasına rağmen "her zaman" devam ettiğini söyledi.

Gazze'deki sağlık yetkililerine göre İsrail'in Gazze'deki savaşı çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 31.000'den fazla Filistinlinin ölümüne neden oldu.

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera, Ajanslar

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.