Biden: İsrail'in Gazze'yi işgali büyük bir hata olur

Biden: İsrail'in Gazze'yi işgali büyük bir hata olur

İsrail'in BM Büyükelçisi Gilad Erdan ülkesinin Gazze'yi işgal etme niyeti olmadığını ancak Hamas'ı ortadan kaldırmak için "ne gerekiyorsa" yapacaklarını söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden Pazar akşamı CBS'de yayınlanan "60 Dakika" programına verdiği mülakatta Hamas'ın "ortadan kaldırılması" gerektiğini ancak İsrail'in Gazze'yi işgal etmesinin "büyük bir hata" olacağını söyledi.

İsrail ordusu geçtiğimiz gün yayınladığı bir açıklamada Gazze'ye yönelik saldırıları kara harekatını da kapsayacak şekilde genişletmeyi planladıklarını bildirmişti.

İsrail'in ABD Büyükelçisi Michael Herzog Pazar günü CNN'e verdiği demeçte İsrail'in "Gazze'yi işgal etme ya da yeniden işgal etme arzusu olmadığını" söyledi.

Biden CBS'den Scott Pelley'e yaptığı açıklamada her şeye rağmen bir Filistin otoritesine ihtiyaç duyulacağını söyledi ve ekledi: "Filistin devletine giden bir yol olmalı."

Biden, Hamas ve onun "aşırı unsurlarının" tüm Filistin halkını temsil etmediğini söyledi.

"İçeri girip kuzeydeki Hizbullah ve güneydeki Hamas gibi aşırı unsurları çıkarmanın" gerekli olduğunu söyleyen Biden, 2 milyon Gazzeli'nin bir kısmının bölgeden çıkmasına ve insani yardım malzemelerinin bölgeye girmesine olanak tanıyan bir insani koridor oluşturulması çağrısında bulundu.

Biden, Filistinli grupların başlattığı saldırılar sonrasında İsrai'e "tam destek" vereceğini açıklamıştı.

Tüm bunların yanında İsrail'in BM Büyükelçisi Gilad Erdan ülkesinin Gazze'yi işgal etme niyeti olmadığını ancak Hamas'ı ortadan kaldırmak için "ne gerekiyorsa" yapacaklarını söyledi.

İsrailli ve ABD'li yetkililer Biden'ın bu hafta İsrail'i ziyaret etme olasılığını görüşüyor. Axios'tan Barak Ravid bunun hem Hamas'la savaşta İsrail'e bir destek gösterisi hem de İran ve Hizbullah'a savaşa katılmamaları yönünde bir mesaj olacağını belirtiyor.

Pelley, Biden'a Ortadoğu'daki durum nedeniyle ABD'de terör tehdidinin artıp artmadığını sordu.

"Evet" yanıtını veren Biden, İç Güvenlik ve FBI yetkilileriyle "yalnız kurtları" veya Yahudileri hedef alan herhangi bir koordineli saldırıyı nasıl önleyebileceğimizi görüşmek üzere bir araya geldiğini belirtti.

FBI Direktörü Christopher Wray, Cumartesi günü San Diego'da düzenlenen Uluslararası Polis Şefleri Birliği konferansında yaptığı konuşmada, İsrail-Hamas savaşının ortasında "gerilen bu ortamda", teşkilatın bildirilen tehditlerde bir artış gördüğüne "şüphe olmadığını" söyledi.

Öte yandan Biden Pazar günü geç saatlerde bir açıklama yaparak hafta sonu Chicago bölgesinde meydana gelen ve polisin İsrail-Filistin savaşıyla bağlantılı olduğunu söylediği, 6 yaşındaki Filistin asıllı Amerikalı bir çocuğun ölümüne ve annesinin ağır yaralanmasına neden olan bıçaklı saldırı olayını kınadı.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.