Biden: Rusya Ukrayna'da durmayacak, tüm Avrupa tehdit altında

Biden: Rusya Ukrayna'da durmayacak, tüm Avrupa tehdit altında

Yakın müttefikler, Kiev'in nasıl destekleneceğine ilişkin farklı stratejilere rağmen Ukrayna'ya bağlılıklarını sürdürdüklerini söylüyorlar.

Amerika Birleşik Devletleri ve Fransa, Fransa'nın başkentinde düzenlenen bir toplantıda Rusya'nın işgaline karşı mücadelesinde Ukrayna'ya desteklerini yineledi.

Cumartesi günü Paris'teki Elysee Sarayı'nda düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Başkan Joe Biden, Vladimir Putin'in Ukrayna'da "durmayacağı" uyarısında bulundu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise ABD'li mevkidaşının Avrupa'ya olan sadakatine övgüler yağdırdı.

Biden Fransa'ya yaptığı resmi ziyaret sırasında "Tüm Avrupa tehdit altında olacak, bunun olmasına izin vermeyeceğiz" dedi. "Amerika Birleşik Devletleri Ukrayna'nın yanında güçlü bir şekilde duruyor. Tekrar söylüyorum, çekip gitmeyeceğiz."

Macron daha sonra gazetecilerin önünde Biden'a şunları söyledi: "Sayın Başkan, dünyanın bir numaralı gücünün başkanı olduğunuz ama bunu Avrupalıları seven ve onlara saygı duyan bir ortağın sadakatiyle yaptığınız için size teşekkür ederim."

ABD Başkanı Çarşamba gününden bu yana Fransa'da bulunuyor ve İkinci Dünya Savaşı'nın seyrini değiştiren D-Day çıkarmasının 80. yıldönümü anma törenlerine katılıyor.

Cuma günü hem Biden hem de Macron Paris'te Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile bir araya gelerek Ukrayna'ya destek sözü verdiler.

Cumartesi günü Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada, Fransız ve ABD liderlerinin Rusya'nın savaşında Atlantik ötesinde daha geniş bir güvenliğin tehlikede olduğu konusunda hemfikir oldukları belirtildi.

Ukrayna'nın güvenlik ihtiyaçlarını görüşmek üzere düzenli olarak bir araya gelen ve yaklaşık 50 ülkeden oluşan koalisyona atıfta bulunulan açıklamada "Fransa ve ABD, Ukrayna Savunma Temas Grubu'ndaki topçu koalisyonuna eş başkanlık ediyor ve Ukrayna'ya mevcut aşamada ve daha uzun vadede gerekli desteği sağlamak için yeni adımlar atma niyetinde" denildi.

Açıklamada ayrıca ABD ve Fransa'nın "Ukrayna'ya siyasi, güvenlik, insani ve ekonomik yardım sağlamaya devam etme" taahhütlerini bir kez daha teyit ettikleri belirtildi.

Ortak hedefler, farklı stratejiler

Al Jazeera'ye konuşan ABD'nin eski NATO Büyükelçisi Kurt Volker, Washington ve Paris'in "Ukrayna'nın egemen, bağımsız bir Avrupa demokrasisi olarak hayatta kalmasını sağlamaya çalıştığını" söyledi.

Volker ayrıca iki ülkenin "Putin'in bir imparatorluk kurma ve Ukrayna halkının varlığını inkar etme ideolojisini" durdurma arzusunda birleştiklerini de sözlerine ekledi.

Ancak eski diplomat, ülkelerin hedeflerini nasıl gerçekleştirecekleri konusunda farklı düşündüklerini söyledi.

Volker, "ABD çok temkinli davrandı, gerilimi tırmandırma ve Putin'i kışkırtma konusunda çok endişeliydi." dedi.

"Macron ise son zamanlarda sınırları zorluyor. Ukrayna'ya yardım etmek için daha fazla neler yapılabileceğinden bahsediyor, buna Ukrayna'da bazı eğitmenler bulundurarak hava savunmalarını düzenlemeye yardımcı olma olasılığı da dahil."

Macron Cuma günü yaptığı açıklamada böyle bir planı NATO liderleriyle görüştüğünü ve bazılarının bu çabaya katılmayı kabul ettiğini söyledi. Bunun "önümüzdeki günlerde" sonuçlandırılacağını ifade etti.

ABD, Rusya'nın Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana değişmeyen bir tutumla, Ukrayna'da herhangi bir personelinin bulunmasına şiddetle karşı çıkıyor.

Biden ve Macron ayrıca, bazı Avrupalı G7 müttefikleri tarafından şüpheyle karşılanan, dondurulmuş Rus varlıklarından elde edilen faizin Ukrayna'ya yardım için kullanılmasına verdikleri desteği de tartıştılar.

"Hâlâ işin içindeyiz"

Rusya tarafından uzun süredir etkisiz hale getirilen Ukrayna kuvvetleri, son aylarda 1.000 kilometrelik cephe hattı boyunca Rusya'ya karşı baskıyı korumakta zorlandı. Bu durum Batılı müttefiklerden gelen desteğin azalmasıyla ortaya çıktı.

Yine de geçtiğimiz haftalarda Fransa ve Almanya'nın Mayıs ayı sonunda Ukrayna'ya sağladıkları silahları Rus topraklarındaki hedeflere karşı kullanmasına izin vermesiyle Kiev bir ivme kazandı.

ABD de kısa bir süre sonra Ukrayna'ya Washington tarafından sağlanan silahları Ukrayna’nın ikinci büyük kenti Harkiv yakınlarındaki Rus topraklarında kullanma izni verdi.

Cuma günü Paris'te Zelenskiy'den Washington'un Kiev'e yardımında daha önce yaşanan gecikmeler için özür dileyen Biden, ABD'nin Ukrayna'yı desteklemekten "vazgeçmeyeceğini" vurguladı.

Biden, "Hâlâ işin içindeyiz. Tamamen ve eksiksiz bir şekilde" dedi.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

x.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum