Biden yönetimi, Guantanamo'nun kapatılmasıyla ilgili inceleme başlattı

Biden yönetimi, Guantanamo'nun kapatılmasıyla ilgili inceleme başlattı

Amerika Birleşik Devletleri'nde Biden yönetimi Küba'daki Guantanamo askeri hapishanesinin geleceğiyle ilgili resmi gözden geçirme başlattı.

Amerika Birleşik Devletleri'nde Biden yönetimi Küba'daki Guantanamo askeri hapishanesinin geleceğiyle ilgili resmi gözden geçirme başlattı. İşkence tartışmalarıyla sık sık gündeme gelen hapishanenin kapatılması Biden'ın Obama'nın başkan yardımcılığını yürüttüğü dönemde hedeflerden biriydi.

Reuters'e konuşan kaynaklar Başkan Joe Biden gelecek haftalarda ya da aylarda konuyla ilgili idari bir karar alacağını belirtti. Fakat siyasi ve hukuku engeller nedeniyle yüksek güvenlikli Guantanamo hapishanesinin tamamen kapatılmasının bir anda olamayacağı belirtiliyor.

ABD ana karası dışında kurulan üs Washington'ın terörle mücadele adı altında uyguladığı sert sorgulama teknikleriyle kötü bir üne sahip olmuştu. Hapishanenin kapatılması gerektiğini savunanlar bu sorgulamaların işkenceye kadar vardığını belirtiyor.

Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Emily Horne "geniş perspektifteki Guantanamo'nun kapatılması hedefine uygun olarak önceki yönetimden devralındıktan sonraki durumu değerlendirmek adına bir inceleme yürütülüyor," ifadelerini kullandı

Trump, kapatma planını askıya aldı

Eski Başkan Barack Obama'nın kapatma adına attığı adımları Donald Trump göreve başladığında dondurmuş ve hapishane açık kalmaya devam etmişti.

Guantanamo'da halihazırda bulunan 40 kişiden çoğu yaklaşık 20 yıldır haklarında herhangi bir iddianame hazırlanmadan ya da yargılanmadan tutuluyor. Eski Başkan George W. Bush zamanında kurulan hapishanedeki tutuklu sayısı 800'e kadar çıkmış daha sonrasında bu sayı düşmüştü. Obama döneminde tutuklu sayısı iyice azalmasına rağmen tesisi kapatma planı kongredeki Cumhuriyetçiler tarafından engellenmişti.

Seçim kampanyası sırasında Biden hapishaneyi kapatacağını vadetmiş fakat bunu nasıl yapacağını açıklamamıştı.

Kaynak: Euronews

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.