Biden'dan Gazze ateşkesi için Mısır ve Katar'a çağrı

Biden'dan Gazze ateşkesi için Mısır ve Katar'a çağrı

Hamas ile İsrail arasında ara bulucular vasıtasıyla devam eden müzakerelerde geçtiğimiz dönemde uzlaşı sağlanamamıştı.

Üst düzey bir ABD yönetimi yetkilisine göre, Biden'ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya Gazze'de altı aydır devam eden savaşta ateşkes sağlanması için çabalarını iki katına çıkarması çağrısında bulunmasından bir gün sonra, Cuma günü Mısır ve Katar liderlerine mektup yazarak İsrail ile rehine anlaşması için Hamas'a baskı yapmaları yönünde talepte bulundu.

Özel mektuplarla ilgili olarak isminin açıklanmaması koşuluyla konuşan yetkili, Biden'ın ulusal güvenlik danışmanının Pazartesi günü Gazze'de olduğu tahmin edilen 100 civarında rehinenin aile üyeleriyle bir araya geleceğini söyledi.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi ve Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad El Sani'ye gönderilen mektuplar, Biden'ın CIA Direktörü Bill Burns'ü bu hafta sonu rehine kriziyle ilgili görüşmelerde bulunmak üzere Kahire'ye gönderdiği sırada verildi.

Beyaz Saray yetkilileri, Gazze'de tutulan rehinelerin İsrail'de tutulan Filistinli mahkumlarla takas edilmesini kolaylaştırmak için İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara ara verilmesini müzakere etmenin, geçici bir ateşkesi yürürlüğe koymanın ve bölgeye kötü durumdaki insani yardım akışını hızlandırmanın tek yolu olduğunu söylüyor.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby Cuma günü erken saatlerde yaptığı açıklamada Biden'ın Perşembe günü Netanyahu ile yaptığı ve büyük ölçüde World Central Kitchen'da çalışan 7 yardım görevlisinin ölümüne neden olan İsrail hava saldırılarına odaklanan görüşmede bir rehine anlaşması yapılması gerektiğinin altını çizdiğini söyledi.

"Altı aya yaklaşıyoruz, bu insanlar altı aydır rehin tutuluyor. Ve göz önünde bulundurmamız gereken şey, rehinelerin tutulduğu iğrenç koşullar" dedi Kirby ve ekledi: "Evlerinde aileleriyle birlikte olmaları gerekiyor."

Kaynak: Mepa News, AP

tg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.