Binali Yıldırım: Kandil'e operasyon masada

Binali Yıldırım: Kandil'e operasyon masada

Başbakan Yıldırım, Türk askerinin Irak'ın kuzeyinin 30 kilometre kadar içinde olduğunu söyledi.

Reuters'a konuşan Yıldırım, "Afrin ve Fırat Kalkanı bölgesinde güvenlik tehditleri kontrol altına alındıysa aynı şekilde Kuzey Irak bölgesinde de bu amaca yönelik olarak faaliyetlerin yürütüldüğünü" vurguladı.

"Şu anda Kuzey Irak'ta 30 km derinliğe kadar bir alanı... Orada birliklerimiz konuşlandı. Oradan sızmaları, terör faaliyetlerini, engellemek için çalışıyorlar. Tabi eğer bu tacizler, pusular, uzaktan saldırılar devam ederse daha da aşağılara gideriz" diyen Yıldırım, şöyle devam etti:

"Burada hiçbir tereddüt göstermeyiz, ta ki bu unsurları etkisiz hale getirinceye kadar."

Yıldırım, Kandil'e operasyon dahil her opsiyonun masada olduğunu bildirdi.

"Irak'ta bulunmamız keyfiyet değil mecburiyet"

Türkiye'nin özellikle Kuzey Irak'a yönelik operasyonlarına Irak'tan gelen tepkiler konusunda Yıldırım, "Irak'ın egemenlik haklarını ihlal söz konusu değil. Bizim Irak'ta bulunmamız keyfiyet değil mecburiyet" dedi.

Yıldırım, Kandil ve Sincar'da PKK'nın varlığı ortadayken Irak'ın "Sizin burada ne işiniz var, burası benim topraklarım" dememesi gerektiğini belirtti.

"Bizim yaptığımız tamamen uluslararası hukuka ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarına uygun faaliyetler" diyen Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sıcak takip faaliyetleri çerçevesinde amaç nerede terör varsa orada onu yok etmektir. ABD'nin Irak'ta, Suriye'de bulunması, birçok ülkede bulunması neyle izah ediliyor? O ülkelerin egemenlik hakları yok mu? Egemenlik hakkı ayrı şey, ülkelerin can ve mal güvenliğini, insanı ve topraklarını koruması ayrı bir şey. Her zaman biz Irak'ın toprak bütünlüğüne sahip çıktık. Hatırlayın, Barzani'nin referandum kararına en sert tepkiyi kim verdi? Türkiye. Irak merkezi hükümeti ile çok yakın bir çalışma yapıldı; o bakımdan bu konudaki hassasiyetimizde herhangi bir şey yok."

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.