Bir Filistinli doktor daha İsrail işkencesi altında öldü

Bir Filistinli doktor daha İsrail işkencesi altında öldü

Dr İyad Rantisi, sistematik işkence ve kötü muamele raporları arasında İsrail gözetiminde öldüğü bilinen ikinci doktor oldu

Filistinliler, geçen yıl Gazze Şeridi'nden askerler tarafından kaçırıldıktan sonra İsrail tarafından gözaltında tutulan bir doktorun "işkence altında" ölümüyle ilgili uluslararası bir soruşturma başlatılması çağrısında bulundu.

Kemal Udvan hastanesinin doğum bölümü müdürü olan Dr. İyad Rantisi, işgalci İsrail askerleri tarafından tutuklandıktan altı gün sonra Kasım ayında hayatını kaybetti.

Gazze merkezli hükümet medya ofisi Rantisi'ye düzenlenen "suikastı" şiddetle kınadı ve ilgili uluslararası kuruluşlar tarafından acil bir soruşturma başlatılması çağrısında bulundu.

Ölümünün İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki Filistinli doktorlara karşı işlediği suçların bir parçası olduğu belirtildi.

Medya ofisine göre, İsrail güçleri devam eden saldırılarda yaklaşık 500 Filistinli sağlık çalışanını öldürdü ve 310'unu da gözaltına aldı.

Rantisi, İsrail gözaltısında ölen bilinen ikinci Filistinli doktor olurken, doktorların sorgu memurları ve gardiyanlar tarafından artan taciz ve işkenceye maruz kaldığı bildiriliyor.

Filistin Esirler Cemiyeti'ne göre Nisan ayında Filistinli cerrah ve ortopedi profesörü Dr. Adnan el Burş İsrail gözaltısı sırasında işkenceyle öldürülmüştü.

Filistin Sağlık Bakanlığı Salı günü yaptığı açıklamada, gözaltında tutulan diğer doktorların akıbetinin acilen açıklanmasını talep etti.

Bakanlıktan yapılan kısa açıklamada, "Sağlık Bakanlığı tüm uluslararası ve insan hakları kurumlarını, insani görevlerini yerine getirirken hastanelerden kaçırılan onlarca sağlık personelinin akıbetini açıklamaya çağırıyor" denildi.

Rantisi'nin ölümü Salı günü önce Haaretz, ardından da Al Jazeera Arapça tarafından duyuruldu.

Haaretz'e göre Rantisi, İsrail'in iç istihbarat teşkilatı Shin Bet tarafından kullanılan bir sorgu merkezinde hayatını kaybetti.

İsrail'de bir mahkeme ölümle ilgili ayrıntıların yayınlanmasını altı ay süreyle yasaklamıştı.

İsrailli yetkililer hem Rantisi'nin hem de Bursh'un ölüm nedenlerini açıklamış değil.

Rantisi, Gazze Şeridi'ndeki bir kontrol noktasında, ordunun hastanelerin tahliyesi de dahil olmak üzere Gazze'nin kuzeyinden güneye doğru göç etme emirlerine uyarken İsrail güçleri tarafından gözaltına alınmıştı.

Gözaltında işkence

İsrail, hava saldırıları, gözaltılar ve tıbbi ekipmanların engellenmesi de dahil olmak üzere hastanelere, ambulanslara ve doktorlara yönelik sürekli saldırılar yoluyla Gazze'nin sağlık sistemini "kasıtlı olarak" tahrip ediyor.

İsrail makamları ayrıca 7 Ekim'den bu yana Filistinli tutuklu ve mahkumlara yaygın ve sistematik işkence ve kötü muamelede bulunmakla suçlanıyor.

Middle East Eye'ın basında çıkan haberlere dayanarak hazırladığı verilere göre, 36'sı Sde Teiman askeri üssündeki kötü şöhretli gözaltı kampında olmak üzere, en az 40'ı Gazze Şeridi'nden olmak üzere İsrail gözetimindeki yaklaşık 60 Filistinli hayatını kaybetti.

Filistinli ve İsrailli yetkililer, İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nde devam eden işgali sırasında aralarında kadınlar, çocuklar, yaşlılar, sağlık görevlileri, gazeteciler, doktorlar ve yardım görevlilerinin de bulunduğu 4.000 ila 5.000 kişiyi gözaltına aldığını söylüyor.

1.500'den fazlasının Gazze Şeridi'ne geri bırakıldığına inanılıyor.

Serbest bırakılan Filistinliler maruz kaldıkları bazı kötü muameleleri anlattılar.

Bunlar arasında cinsel istismar, elektrik verilmesi, dövülme, yiyecek ve uykudan mahrum bırakılma, aşağılanma ve onur kırıcı pozisyonlarda tutulma, üzerlerine idrar yapılması ve uzun süreler boyunca sıkıca kelepçelenerek bazı vakalarda ampütasyona kadar giden ciddi yaralanmalara neden olma yer alıyor.

Geçtiğimiz ay BM İşkence Özel Raportörü Alice Jill Edwards, Filistinli tutuklulara yönelik işkence ve kötü muamele iddialarıyla ilgili olarak İsrailli yetkililer tarafından "hesap verebilirlik ve şeffaflık yokluğu ile birlikte ortaya çıkan bir ihlal modeli" olduğunu söyledi.

Edwards bu durumun "Filistinlilere yönelik daha fazla kötü ve aşağılayıcı muamele için izin verici bir ortam yarattığına" dair endişelerini dile getirdi.

Kaynak: Mepa News, Middle East Eye

wp.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.