Birleşmiş Milletler ABD iskelesi üzerinden Gazze'ye yardım operasyonlarını durdurdu

Birleşmiş Milletler ABD iskelesi üzerinden Gazze'ye yardım operasyonlarını durdurdu

Dünya Gıda Programı'nın kararı, İsrail'in Nuseyrat ve Deyr el Belah'a düzenlediği saldırılarda 250'den fazla Filistinlinin ölmesi ve yüzlercesinin yaralanmasının ardından geldi.

BM Dünya Gıda Programı (WFP), Gazze'de ABD tarafından inşa edilen iskele aracılığıyla yardım ulaştırma operasyonlarının İsrail'in saldırıları nedeniyle duyulan güvenlik kaygıları yüzünden "durdurulduğunu" açıkladı.

WFP Direktörü Cindy McCain, ABD'li yayın kuruluşu CBS'e yaptığı açıklamada, bu kararın arkasındaki temel nedenin ekibinin güvenliğine ilişkin endişeler olduğunu söyledi.

"Çalışanlarımızın güvenliği konusunda endişeliyim," dedi.

"Şu an için geri adım attık... yeniden başlamadan önce güvenli şartlarda ve güvenli bir zeminde olduğumuzdan emin olmak için. Ancak ülkenin geri kalanı faaliyette. Kuzeyde ve güneyde elimizden gelen her şeyi yapıyoruz."

McCain, Gazze'deki iki WFP deposunun bombalandığını ve bir çalışanın yaralandığını da sözlerine ekledi.

ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) bu duraklamayı Gazze'deki yardım dağıtım durumunun güvenlik açısından gözden geçirilmesine olanak sağlayacak bir adım olarak nitelendirdi.

WFP ve diğer ortaklarıyla birlikte iskele üzerinden yardım dağıtımı yapan USAID, AP'ye yaptığı açıklamada, "insani yardım topluluğunun şu anda yürütmekte olduğu güvenlik incelemesinin tamamlanmasının ardından yardımların güvenli ve etkili bir şekilde yeniden başlayabilmesini sağlamak için" ABD'li yetkililer ve diğer insani yardım gruplarıyla birlikte çalıştıklarını söyledi.

İsrail'in dört İsrailli rehineyi kurtarmak için Nuseyrat'a düzenlediği ve 270'ten fazla Filistinlinin ölümüne yol açan saldırının ardından birçok haber kuruluşu ABD'nin operasyona müdahil olduğuna dair haberler yayınladı.

ABD yapımı iskeleden ayrılan bir helikopterin görüntüleri, helikopterin ölümcül saldırıda kullanılmış olabileceği konusunda şüphe uyandırdı. ABD ise bu iddiaları reddediyor.

ABD değiştirilmiş ateşkes önerisini Güvenlik Konseyi'ne sundu

ABD, ateşkes kararının değiştirilmiş bir versiyonunu BM Güvenlik Konseyi'nde oylamaya sunuyor.

En belirgin değişiklik, Güvenlik Konseyi'nin Gazze'de tampon bölgeler oluşturulmasına karşı olduğunu vurgulayan maddenin İsrail'den gelen tepkiler üzerine çıkarılması oldu.

Yeni taslakta ayrıca İsrail'in bu anlaşmayı kabul ettiği açıkça belirtilirken, önceki versiyonlarda bunun İsrail tarafından kabul edilebilir olduğu ifade ediliyordu. Hamas'ı anlaşmayı kabul etmeye ve her iki tarafı da anlaşmanın uygulanmasını sağlamaya çağırıyor.

ABD ayrıca altı haftalık sürenin ardından anlaşmanın bir sonraki aşamasına ilişkin müzakereler devam ettiği sürece ateşkesin yürürlükte kalacağını belirtiyor.

Hamas daha önce kalıcı bir ateşkes sağlamayan her türlü ateşkes önerisini reddedeceğini açıklamıştı.

Müzakereler İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki bombardıman ve operasyonları devam ederken gerçekleşiyor.

Wafa haber ajansı, Gazze Şehri'nde gece boyunca düzenlenen bombardımanlarda en az sekiz kişinin hayatını kaybettiğini ve Filistin bölgesinin dört bir yanında saldırılar düzenlendiğini bildirdi.

İsrail'in Nuseyrat'a düzenlediği ölümcül saldırının ardından Gazze'deki savaşta ölen Filistinlilerin sayısı 37.000'i aştı.

Kaynak: Mepa News, Middle East Eye

wp.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.