Blackwater Afganistan'daki tahliye krizini fırsata çevirmek için devrede

Blackwater Afganistan'daki tahliye krizini fırsata çevirmek için devrede

Kabil Havalimanı'ndaki tahliye işlerinde yer alan ABD'li Blackwater şirketinin paralı askerleri, yolculardan büyük miktarlarda rüşvet talep ediyorlar.

ABD'nin paralı asker olarak kullandığı  firmaların çalışanlarının Kabil'deki tahliye krizini menfaatleri için fırsata çevirdiği ortaya çıktı.

ABD'nin paralı askerlerinden olan ve Blackwater'ın kurucusu Erik Prince, Kabil'den kalkan uçaklarda yer isteyen Afganlara kişi başı 6500 dolar rüşvetle yer buluyor ve Afganistan'dan ayrılmalarını sağlıyor.

Blacwater, kendisine yönelik suçlamaların ardından ismini ve yapısını değiştirerek faaliyetlerini sürdürmüştü.

Rüşvetin ABD'nin paralı askerlere ödenmediği durumlarda ise uçakların koltukları dolmadan Afganistan'dan ayrıldığı bildiriliyor.

Blackwater şirketinin paralı askerleri geçmişte Irak ve Afganistan'da katliam da dahil pek çok kez ağır insan hakları ihlalleriyle suçlanmıştı.

ABD'nin Taliban'ın Kabil'i ne zaman ele geçireceğinde büyük bir yanılgıya düşmesi, Kabil Havalimanı'nda büyük bir tahliye krizine neden oldu. Bu krizin havalimanında izdiham veya ABD askerlerinin ateş açmasıyla hayatını kaybedenler, rüşvet ve benzeri iddialarla iyice büyüdüğü gözlemleniyor.

Colorado Üniversitesi'nde çeşitli tahliye çabaları üzerinde çalışan hukuk profesörü Warren Binford Kabil Havalimanı'nda yaşananlar için  "Bu tam bir kaos ve becerisizlik. Yanlış istihbarat ve büyük yanılgıları nedeniyle daha önce başlatmaları gereken çalışmaları yapmadılar. Şimdi ise dar bir zamanda çok iş yapmaya çalışırlarken ellerine yüzlerine bulaştırıyorlar" açıklamasında bulundu.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.