Blinken Ortadoğu'da gerginliği azaltmak için çıktığı turun ilk durağı Suudi Arabistan'da

Blinken Ortadoğu'da gerginliği azaltmak için çıktığı turun ilk durağı Suudi Arabistan'da

ABD Dışişleri Bakanı Blinken 7 Ekim'den bu yana beşinci Ortadoğu turuna çıktı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Orta Doğu turunun ilk durağı olan Riyad'da Pazartesi günü Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile bir araya geldi.

Gazze Şeridi'nde bombardıman altında yaşayan Filistinliler, Blinken'in bölgeye yaptığı ziyaretin sonunda bir ateşkes kararı çıkmasını ve İsrail güçlerinin Gazze’den çekilmesini umuyor.

Blinken'ın Suudi liderle görüşmesi yaklaşık iki saat sürdü. Blinken oteline dönerken gazetecilerin görüşmenin nasıl geçtiğine dair sorularına yanıt vermeden sadece el salladı.

Dışişleri Bakanlığı görüşmenin ardından yaptığı açıklamada "Bakan Gazze'deki insani ihtiyaçların karşılanmasının ve çatışmanın daha fazla yayılmasının önlenmesinin öneminin altını çizdi" dedi.

Blinken ayrıca bu hafta Mısır, Katar, İsrail ve işgal altındaki Batı Şeria'yı ziyaret edecek ve Gazze'de tutulan İsrailli rehinelerin serbest bırakılması için Hamas ile Mısır ve Katar'ın ara buluculuğunda yürütülen görüşmeleri ilerletmeye çalışacak.

Yemen'deki Husiler Kızıldeniz'deki nakliye yollarına saldırırken, İran destekli grupların da devreye girerek Irak ve Suriye'deki ABD güçlerine saldırması bölgede gerilimi tırmandırdı.

ABD, geçen hafta Ürdün'de üç Amerikan askerinin ölümüne ve onlarca askerin yaralanmasına neden olan insansız hava aracı saldırısına karşılık olarak Suriye, Irak ve Yemen'de İran destekli milislere misilleme saldırıları düzenledi.

Blinken her şeye rağmen Biden yönetiminin ne İran'la savaş peşinde olduğu ne de Kongre'deki bazı muhalif Cumhuriyetçilerin İran'a yönelik saldırıları savunan çağrılarına rağmen çatışmanın daha da yayılmasını istediği mesajını güçlendirmeye çalışacak.

Pentagon da Tahran'ın savaş istediğine inanmadığını söyledi. İran bu milis gruplarını desteklese de şimdiye kadar çatışmada doğrudan rol almaktan kaçındı.

Üst düzey bir ABD'li yetkili Riyad'a giderken gazetecilere yaptığı açıklamada Blinken'in temel önceliğinin "ABD'nin çatışmanın tırmandığını görmek istemediği ve çatışmayı tırmandırmayacağı mesajını doğrudan bölge ülkelerine iletmek" olduğunu söyledi.

"Ortaya çıkmak ve bunu bire bir söylemek önemli."

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.