Blinken'ın Ukrayna ziyaretinin detayları neler?

Blinken'ın Ukrayna ziyaretinin detayları neler?

Kiev, Batı tarafından yeniden taahhüt edilen silah desteğinin, savaş alanında inisiyatifi yeniden ele geçirmesine olanak sağlayacağını ifade ediyor.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Salı günü yaptığı açıklamada, ABD yardımının uzun süre gecikmesinin ardından Ukrayna güçlerinin cephede gerilemelerle karşılaştığı bir dönemde ABD'nin yeni silah paketinin Ukrayna'daki savaş alanında etkili olacağını söyledi.

Washington nihayet Nisan ayı sonunda Ukrayna'ya askeri yardım yapılmasını öngören bir tasarıyı kabul etti; ancak bu tasarı ABD Kongresi'ndeki bazı Cumhuriyetçilerin muhalefeti nedeniyle aylardır bekletilirken Rus güçleri üstün ateş gücünden yararlanarak saldırıya geçmişti.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile bir araya gelen Blinken, "...Yakın vadede yardım artık yolda, bir kısmı geldi ve daha fazlası da gelecek," dedi. "Bu da savaş alanında devam eden Rus saldırganlığına karşı gerçek bir fark yaratacak."

Zelenskiy ABD'nin "hayati" yardımından övgüyle söz etti ve iki partinin desteği için Washington'a teşekkür etti.

Ukrayna'nın şu an için en büyük açığının hava savunması olduğunu söyleyen Zelenskiy, Blinken'e Kiev'in Rus hava saldırılarına maruz kalan kuzeydoğu bölgesi Kharkiv için iki Patriot hava savunma bataryasına ihtiyacı olduğunu söyledi.

"Zelenskiy, siviller, savaşçılar, herkes Rus füzeleri tehdidi altında" dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı, Blinken'den Haziran ayında İsviçre'de yapılacak üst düzey barış zirvesinde daha fazla ülkenin desteğini almasını istemenin yanı sıra ABD ile güvenlik teminatlarını da görüşmek istediğini söyledi.

Ukrayna, Rusya'nın 2022'deki işgalini takip eden ilk yılda Rus birliklerini Kiev'in dış mahallelerinden püskürttü ve işgal altındaki toprakların büyük bölümünü geri aldı.

Ancak 2023'te başlatılan karşı saldırı başarısızlıkla sonuçlandı ve son aylarda Moskova'nın cephede yavaş ama istikrarlı kazanımlar elde etmesi dikkat çekti.

Kiev, Batı tarafından yeniden taahhüt edilen silah desteğinin, savaş alanında inisiyatifi yeniden ele geçirmesine ve halen Rusya tarafından işgal edilen topraklarının beşte birini geri almasına olanak sağlayacağını umduğunu söylüyor.

Blinken, "Ukrayna'nın zaman içinde askeri, ekonomik ve demokratik olarak kendi ayakları üzerinde güçlü bir şekilde durması konusunda aynı derecede kararlıyız" dedi. "Güçlü, başarılı, gelişen, özgür bir Ukrayna Putin'e verilebilecek en iyi cevaptır."

Kaynak: Mepa News, Reuters

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.