BM Doğu Türkistan raporunu kısa süre içerisinde tamamlayacak

BM Doğu Türkistan raporunu kısa süre içerisinde tamamlayacak

Birleşmiş Milletler, Çin’in Doğu Türkistan'daki insan hakları ihlallerine yönelik iddialarla ilgili değerlendirme raporunu tamamlamak üzere.

Birleşmiş Milletler, Çin’in Doğu Türkistan'daki insan hakları ihlallerine yönelik iddialarla ilgili değerlendirme raporunu tamamlamak üzere. Raporun kısa süre içerisinde kamuoyuyla paylaşılması bekleniyor.

Amerika'nın Sesi'nin aktardığı habere göre, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Rupert Colville, yaptığı açıklamada, raporun önümüzdkei hafta içerisinde yayımlanmasını umduklarını bu süreçte Çinli yetkililerle görüşme girişimlerinin sonuçsuz kaldığını belirtti. BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet’in de ziyaretine ilişkin olarak Çinli yetkililerle temas sağlanamadığı ifade edildi.

Bir süre önce İngiltere merkezli bir insan hakları savunucuları ve avukatlardan oluşan bir grup da yaptığı açıklamada, Doğu Türkistan'da özellikle Müslüman Uygurlar olmak üzere azınlıklara yönelik yapılan işkence, soykırım ve insan hakları ihlallerinden doğrudan Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’i sorumlu tuttuklarını belirtmişlerdi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Colville, bölgedeki son derece rahatsız edici insan haklarına ilişkin bulgular konusunda analizlerin devam ettiğini söyledi. Sözcü, bölgede işkencelerin yanısıra, keyfi gözaltı uygulamaları, işçilerin uygunsuz koşul ve saatlerde çalıştırılması gibi çok sayıda insan haklarına aykırı uygulamanın da inceleme altında olduğunu ifade etti.

BM yetkililerinin söz konusu açıklamalarına dair Çin tarafından yeni bir tepki gelmiş değil. Çin bugüne dek yaptığı tüm açıklamalarda, Doğu Türkistan'daki insan hakları ihlallerini reddediyor ve bunun batılı ülkeler tarafından kendisine yönelik olarak yürütülen bir dezenformasyon kampanyası olduğunu öne sürüyor.

tg-003.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.