BM: Küresel gıda enflasyonu görülmemiş oranda yükseldi

BM: Küresel gıda enflasyonu görülmemiş oranda yükseldi

BM'ye bağlı Gıda ve Tarım Örgütü küresel çapta gıda enflasyonunun yıllık bazda %30'a ulaşarak yakın dönemde görülmemiş derecede yükseldiğini duyurdu.

Birleşmiş Milletlerin Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) açıklamasına göre dünya genelinde gıda fiyatları geçen yılın aynı dönemine göre %30 oranında arttı.

Sadece Ekim ayında Eylül ayına göre dünya genelinde %3 oranında artış yaşandı.

FAO'nun açıklamasına göre bu yakın dönemlerde görülmemiş derecede büyük artışta pandemi tedbirlerinin üretim ve nakliye işlemlerini aksatması, artan talep ve kötü hasatlar etkili oldu.

Örneğin en temel gıda ürünlerinden biri olarak kabul edilen buğdayda 2021'de hasat verimi küresel olarak düşük gerçekleşti.

Bu hafta Çin'de ticaret bakanlığının gıda tedarikiyle ilgili sorun yaşanabileceğine dair mesajı Çin halkında panik oluşturdu ve halkın gıda stoklama amacıyla fazla alışveriş yapmasına neden oldu. Bu da Çin'de marketlerdeki gıda reyonlarının boşalmasına neden oldu.

Diğer yandan artan gıda fiyatlarının Avrupa'daki lokantaları zor duruma düşürdüğü, bazı menülerin listelerden çıkarıldığı, lokantaların fiyat artışına gitmek zorunda kalmasının müşterilerini azalttığı bildiriliyor.

FAO kış aylarında küresel çapta gıda fiyatlarındaki artışın ivme kazanarak devam etmesinden endişe ettiklerini bildirdi.

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.