BM Sisi yasasını eleştirdi: Adalet herkes için olmalı

BM Sisi yasasını eleştirdi: Adalet herkes için olmalı

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, Abdulfettah es-Sisi tarafından onaylanan ve üst düzey ordu komutanlarına dokunulmazlık sağlayan yasayı eleştirdi.

Geçtiğimiz hafta BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri olarak göreve başlayan eski Şili Cumhurbaşkanı Michelle Bachelet, Temmuz ayında Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi tarafından onaylanarak yürürlüğe giren ve üst düzey ordu komutanlarına dokunulmazlık sağlayan yasayı eleştirdi.

Sisi yönetimine uyarıda bulunan Michelle Bachelet, herkesin yargı önünde eşit olması gerektiğine dikkat çekerek, "Adalet herkes için uygulanmalı, hiç kimse ayrıcaklıklı olmamalı" dedi.

Sisi'den eski ordu komutanlarına yargı zırhı

Mısır Parlamentosu, Temmuz ayında hükümetin oluşturduğu üst düzey ordu komutanlarına dokunulmazlık sağlayan yasa tasarısını onaylamıştı.

Yasa, üst düzey subaylara, anayasanın askıda olduğu dönemle ilgili herhangi bir soruşturma açılmasını önlediği gibi, bu kişilerin ceza almasını da engelliyor.

Düzenleme, cumhurbaşkanına üst düzey subayları ömür boyu hizmete çağırma yetkisini de kapsıyor.

Mısır, anayasanın askıya alındığı dönemde, uluslararası insan hakları örgütleri tarafından "insan haklarını çiğnemekle" suçlanmıştı. Bu dönemde askeri darbeye karşı çıkan binlerce kişiyi, ordu birlikleri katletmişti.

Uluslararası örgütler, katliamlardan o dönemde ülke yönetiminde olan ordu komutanlarını sorumlu tutuyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.