BM: Suriye'de yeni anayasa hazırlayacak komisyon hazır değil

BM: Suriye'de yeni anayasa hazırlayacak komisyon hazır değil

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplantısında, görevi yıl sonunda sona erecek BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Güvenlik Konseyi’ni son kez bilgilendirdi.

Suriye’de yeni anayasayı hazırlayacak komisyonun oluşturulmadığını belirten BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura, Birleşmiş Milletler’in komisyon için aday gösterilen kişileri belirleyip meşruiyet kazandırmak için henüz hazır olmadığını ifade etti. De Mistura, hafta başında Rusya,Türkiye ve İran'dan üst düzey bakanlarla yoğun istişareler yaptığını belirtti.

Anayasa Komisyonu’nu oluşturacak kişilerin Suriye hükümeti, muhalifler ve üçüncü kişilerden oluşacağını belirten de Mistura, bu üçüncü kişilerin saptanmasında takıldıklarını belirterek, “Suriye’nin yeni anayasasını hazırlayacak komisyon dengeli ve güvenilir olmalı. Her gruptan verilecek 50’şer kişilik isim listesinde seçilecek 15’er kişi komisyona alınacak. Ancak henüz bu komisyonun eldeki listelerle oluşturulmasına olumlu olarak bakmıyoruz” dedi.

"Yapılacak işler bitmedi"

De Mistura, "Siyasi sürece katkı olarak bir anayasa reformunun taslağını hazırlayacak anayasa komisyonu oluşturma çalışmalarını tamamlamaya çok yaklaşık ama hala gidecek ekstra mil var. Yapılamayanlardan dolayı derin üzüntü duyuyorum, daha fazlasının mümkün olmamasından dolayı üzgünüm" diye konuştu. Özel temsilci, listeye Esed rejimi tarafından önerilen isimlerle ilgili sorunlar yaşandığını belirtti.

Birleşmiş Milletler'in planına göre, komisyonun 150 üyesi olacaktı ve bu 150 üyenin 50'sini Esed rejimi, 50'sini muhalefet ve 50'sini de BM seçecekti, son grup teknik uzmanlar ve sivil toplum temsilcilerinden oluşacaktı.

Ancak, Fransız haber ajansı AFP'nin ismini açıklamayan bir diplomata dayandırdığı haberine göre, Esed rejimi üçüncü grubun oluşumunu engelledi ve kendi "17 isim değişikliğini" listeye ekletmek istedi. Ajans, Esed rejimi itirazının Rusya, İran ve Türkiye tarafından destek bulduğunu ancak BM'nin yapılmak istenen değişikliklerin grubun dengesini bozacağı yönünde görüş ortaya koyduğunu ve bu isimlerden sadece 6'sını kabul edebileceğini söylediğini bildirdi.

ABD’nin Suriye’den çekilme kararına BM’den yorum yok

Güvenlik Konseyi toplantısı sonrasında son kez basın toplantısı düzenleyen Mistura, gazetecilerin ABD’nin Suriye’den çekilme kararıyla ilgili sorusu üzerine, bölgede hem askeri hem de siyasi olarak sürekli değişkenlikler yaşandığına işaret ederek yorum yapmayacağını söyledi.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.