BM Yemen'e gıda yardımını askıya aldı

BM Yemen'e gıda yardımını askıya aldı

Yemen'de, Birleşmiş Milletler tarafından gönderilen insani yardımın ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını engelleyen kişi ve gruplar ele geçirdikleri yardımı karaborsadan fahiş fiyatlarla satmaya başladı.

Geçtiğimiz Aralık ayında Yemen hükümeti ve Husiler arasında, İsveç’in başkenti Stockholm’de varılan ateşkes anlaşmasının ardından tarafların ateşkesin şartlarını tamamen yerine getirmemesi ülkede yaşanan insani krizi tetikledi. Ülkeye gönderilen insani yardımın ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını engelleyen kişi ve gruplar ele geçirdikleri yardımı karaborsadan fahiş fiyatlarla satmaya başladı

Özellikle Husilerin kontrolündeki bölgelerde yaşanan kriz, BM yetkililerini bazı yeni önlemler almak için harekete geçirdi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Yemen'le ilgili gerçekleştirdiği son oturumda, Dünya Gıda Programı Başkanı David Beasley, Yemen’e gönderdikleri gıda yardımlarının ihtiyaç sahiplerine ulaşmadığını dile getirirken gerekirse gıda yardımını askıya alabileceklerini belirtti.

Beasley, Husilerin yönetiminde olan bazı bölgelerde çocukların aç kaldığını belirterek “Gönderdiğimiz gıda yardımlarının ulaşması gereken yerlere gitmiyor. Bu durum sonlanıp bir uzlaşma sağlanmazsa Yemen’e yaptığımız bazı gıda yardımlarını askıya alabiliriz. Husilerden istediğimiz bu teminatları alamazsak büyük bir olasılıkla hafta sonuna kadar aşamalı bir şekilde bu bölgelere gönderilen gıda yardımlarını askıya alabiliriz” diye konuştu.

BM son uyarıların ardından gıda yardımlarının yerine ulaşması konusunda Husiler gerekli teminatı gösteremeyince Dünya Gıda Programı, Yemen’in bazı bölgelerine gönderdiği gıda yardımını askıya aldığını açıkladı.

Husilerin kontrolünde olan bazı bölgelere giden insani yardımın ihtiyaç sahiplerinin yerine karaborsacıların eline geçip, fahiş fiyatlara satılmasının kabul edilemeyeceği, ülkede insani yardım krizini derinleştireceği belirtilerek bu durumun ateşkes anlaşmasının şartlarının ihlali oldu kaydedildi.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan BM Dünya Gıda Programı Sözcüsü Herve Verhoosel, tekrarlanan uyarılara rağmen, yardımın en çok ihtiyaç duyanlara yönlendirilmesini engelleme çabalarının hala devam ettiği gerekçesiyle askıya alındığını söyledi.

Yemen’in bazı bölgelerine gönderilen yiyecek yardımım askıya alınmasının 850 bin kişiyi etkileyeceği kaydedildi.

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.