BM yetkililerinden İngiltere'ye çağrı: Wikileaks'in kurucusunu serbest bırakın

BM yetkililerinden İngiltere'ye çağrı: Wikileaks'in kurucusunu serbest bırakın

Birleşmiş Milletler (BM) içerisinde görevli insan hakları uzmanlarının, İngiliz yetkililerden Wikileaks'in kurucusu Assange'nin serbest bırakılması ve tutuklanmamasını istediği bildirildi.

Birleşmiş Milletler (BM) bünyesinde görevli insan hakları uzmanları İngiliz yetkililere, Londra'daki Ekvador Büyükelçiliği'nde kalan Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'ın bulunduğu binayı terk etmesi halinde tutuklanmaması ya da sınır dışı edilmemesi çağrısında bulundu.

Şubat 2016 tarihinde Assange'ın fiili olarak yasa dışı şekilde büyükelçilik binasında zoraki olarak kaldığını açıklayan BM Keyfi Tutuklama Çalışma Grubu, Wikileaks'in kurucusunun işlediği tek suçun kefalet ihlali olduğunu ve bunun da küçük bir kanun dışı hareket olduğunu ifade etti.

Assange'ın Ekvador konsolosluk binasında altı seneyi aşkın süredir hapis hayatı yaşadığını, düşünce, ifade ve bilgi edinme özgürlüğünden yoksun kalarak bu cezayı fazlasıyla ödediğini belirten BM yetkilileri, kendisinin kamu yararı gözeterek hareket ettiğini söyledi.

İngiltere Assange'ın kefalet ödemediği gerekçesiyle bina dışarısına çıkması halinde göz altına alınacağını, ancak tutuklanması halinde 6 aydan fazla ceza almayacağını açıklamıştı. İngiltere Dışişleri Bakanlığı Avrupa'dan Sorumlu Devlet Bakanı Alan Duncan, 47 yaşındaki Assange'a düzgün ve insani koşullarda muamele edilmesi gerektiğini belirtmişti.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.