BM'den 'Irak'ta gerginliği sonlandırın' çağrısı

BM'den 'Irak'ta gerginliği sonlandırın' çağrısı

BM Güvenlik Konseyi, Bağdat hükümeti ve Barzani yönetiminden aralarındaki krizin çözümü için görüşme takvimi belirlemelerini istedi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Bağdat hükümeti ve Barzani yönetimine aralarındaki sorunları çözmek için bir görüşme takvimi belirlemeleri çağrısı yaptı.

Barzani yönetimi, Bağdat hükümetinin tüm itirazlarına rağmen geçen ay ihtilaflı bölgeleri de kapsayan tek taraflı bağımsız referandumu yapmıştı. Bunun ardından hükümet ordusu ve Şii milisler ihtilaflı bölgelerden Kerkük'e bir harekat düzenleyerek kentin kontrolünü Barzani yönetiminden almıştı.

BM Güvenlik Konseyi'nden yapılan açıklamada, Irak'ta merkezi ve bölgesel hükümetlerin diyaloğa hazır olduğunun gözlemlendiği belirtildi. Açıklamada, Konsey üyelerinin artan gerilimden ve şiddet haberlerinden endişeli olduğu ve iki tarafları güç kullanmaktan kaçınmaya davet ettiği belirtildi.

Irak hükümeti, Barzani yönetiminin referandum sonuçlarının askıya alınması teklifini kabul etmemiş, referandumun tamamen iptal edilmesini talep etmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.