BM'den Kaşıkçı cinayeti açıklaması: Sanıklar kamuya açık yargılansın

BM'den Kaşıkçı cinayeti açıklaması: Sanıklar kamuya açık yargılansın

Birleşmiş Milletler, muhalif gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili sanıkların kamuya açık olarak yargılanması çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Özel Raportörü Agnes Callamard, Suudi Arabistanlı gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili soruşturma ve devam eden yasal sürecin yeterince şeffaf olmadığını belirterek sanıkların kamuya açık olarak yargılanması çağrısında bulundu.

Callamard, Kaçıkçı cinayetiyle ilgili zanlıların Suudi Arabistan’da devam eden davasının kapalı kapılar ardında devam ettiğini belirterek, bu durumun uluslararası standartlara uymadığını söyledi.

Kaşıkçı cinayetiyle ilgili, BM’de bağımsız bir soruşturma başlatılmasına öncülük eden Fransız insan hakları uzmanı Callamard, Suudi Arabistan’ı Kaşıkçı cinayetiyle devam eden yargılama sürecinde yeterince şeffaf olmamakla suçladı.

Özel Raportör, "Suudi hükümeti şu ana kadar gerçekleşen yargılamanın uluslararası toplumu tatmin edeceğine inanıyorsa şiddetle yanılıyor" dedi.

“Sanıkların isimleri açıklanmalı”

BM Özel Raportörü Callamard, Kaşıkçı cinayetiyle ilgili yargılamanın şimdiye kadar devam eden süreçte uluslararası hukuk normlarına uyulmadığını kaydederek, bu durumun Viyana Sözleşmesi ve uluslararası insan hakları hukukuna aykırı olduğunu söyledi. Callamard, “Şu ana kadar Suudi Arabistanlı yetkililer yargılanan sanıkların adlarını bile kamuya açıklamadı. Mahkeme süreci kapalı kapılar ardında yapıldı” dedi.

“Suudi Arabistan uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmeli”

Özel Raportör Callamard, Suudi Arabistan hükümetini, gazeteci Kaşıkçı’nın ortadan kaybolup öldürülmesiyle ilgili yürütülen soruşturmayla ilgili uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmesi için somut adımlar atmaya davet etti.

Kaşıkçı cinayetiyle Suudi Arabistan’dan taleplerini birkaç ayrı maddede sıralayan Callamard, “Suudi Arabistan, yargılanan ve soruşturma altında olan tüm kişilerin adlarını, nelerle suçlandıklarını ayrıntılı olarak kamuya açıklamalı. Yargı sürecinde gerçekleşen tüm işlemleri, sanıklar aleyhindeki delilleri kamuya açmalı. Duruşma sürecini uluslararası bağımsız uzmanlar izleyebilmeli” şeklinde açıklama yaptı.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.