BM'den Kuzey Kore'ye insani yardım hamlesi

BM'den Kuzey Kore'ye insani yardım hamlesi

Birleşim Milletler, yaptırım uygulanan Kuzey Kore'ye yönelik insani yardımların önünü açacak.

ABD tarafından hazırlanan ve BM Kuzey Kore yaptırım komitesine gönderilen metne göre, Kuzey Kore'ye insani yardım göndermek isteyen örgütler ve hükümetlerin karşılaştığı zorlukları kolaylaştırmaya yönelik yeni ilkeler belirlenecek.

Diplomatik kaynaklar metnin BM Kuzey Kore yaptırım komitesinde pazartesi günü kabul edilmesinin beklendiğini söyledi.

10 milyondan fazla kişi yardıma ihtiyaç duyuyor

Hollandalı bir diplomat ise, Kuzey Kore'nin nükleer silahsızlanması için yaptırımların ''tam ve etkili'' bir şekilde uygulanması gerektiğini ancak insani yardımları da olumsuz etkilememesi gerektiğini ve bu nedenle komitenin yardımları kolaylaştırmaya yönelik önlemler alacağını söyledi.

BM'ye göre, uzun süredir devam eden ve büyük ölçüde göz ardı edilen insani krizle karşı karşıya olan Kuzey Kore'de nüfusun yüzde 40'ını oluşturan 10 milyondan fazla kişi yardıma ihtiyaç duyuyor.

Her 5 çocuktan biri gelişme sorunu yaşıyor

Kronik gıda sıkıntısı yaşanan ülkede her 5 çocuktan birinin gelişme ve büyüme sorunu yaşadığı belirtiliyor.

BM kararları yaptırımların insani yardımları ve yardım örgütlerini etkilememesi gerektiğini belirtse de, yardım kuruluşları yaptırımlar nedeniyle bürokratik engellerin hayati önem taşıyan yardımların ulaştırılmasını yavaşlattığını savunuyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.