BM'den Lübnan'da ekonomik kriz raporu: Durum iç savaş döneminden daha kötü

BM'den Lübnan'da ekonomik kriz raporu: Durum iç savaş döneminden daha kötü

BM Lübnan'daki ekonomik krize dair hazırladığı raporda durumu insani kriz olarak vasıflayıp Lübnan'ı beslenme sıkıntısı çeken ülkeler kategorisinde değerlendirdi.

BM Lübnan'daki ekonomik krizin sosyal hayata etkilerine dair bir rapor yayınladı. Rapora göre 2019'dan bu yana tüm şiddetiyle süren Lübnan'daki ekonomik kriz Lübnanlıları ekonomik açıdan Lübnan İç Savaşı (1975-1990) döneminden bile daha kötü bir duruma düşürdü.

Rapora göre kriz öncesi Lübnan halkının %36'sı yoksulluk sınırı altındayken bugün bu oran %74'e çıktı. Yoksulluk oranını başka bir türlü hesaplamaya yarayan çok yönlü yoksulluk hesabı yöntemine göre ise kriz öncesinde Lübnan halkının %40'ı yoksulken bu oran bugün %82 seviyesinde bulunuyor.

Lübnan para biriminin krizden bu yana %281 oranında değer kaybetmesi halkın alım gücünü aşırı oranda düşürmüş durumda. Resmi dolar kuru üzerinden hesaplama yapıldığında 2021'de Lübnan'da kişi başına düşen gelir 1420 dolara kadar gerilemiş bulunuyor. Bu rakam kriz öncesinde yaklaşık 7 bin dolar seviyelerindeydi.

BM raporuna göre Lübnan artık beslenme sıkıntısı çeken ülkeler kategorisinde yer alıyor. Raporda Lübnan'da yaşanan durum bir insani kriz olarak vasıflandırılıyor.

Kaynak: Mepa News

uygulamabanner.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.